Helyi közélet

2008.12.24. 09:17

Lopott fenyő karácsonyra Miskolcon

<p>Miskolc – Az ünnep idején sem csökken a falopások száma. Sőt: ilyenkor még a fenyők is veszélyben érezhetik magukat. Nem csak az erdőben, mert a tolvajok akár a parkokból, játszóterek mellől is kifűrészelik a karácsonyfának valót.</p>

Dr. Gaskó Bertalant, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Irodájának vezetőjét kérdeztük arról, hogy tapasztalja-e a rendőrség, hogy egyesek a karácsonyfát úgy szerzik be az ünnepre, hogy egyszerűen ellopják.

"Természetesen" - adta meg a választ Dr. Gaskó Bertalan. "Ez a típusú törvénysértés a szezonális jellegű elkövetések közé tartozik. A látenciát nem hagyhatjuk itt sem figyelmen kívül, azonban szerencsére nem tömeges elkövetésről van szó" - tájékoztatott, majd hozzátette: "A rendőrség egyébként a téli időszak beköszöntével folyamatos akciókat, fokozott ellenőrzéseket tart a falopások megelőzésére és az illegális fakitermelések megakadályozására." Bár a rendőrség nem rendelkezik erre vonatkozóan pontos statisztikai adatokkal, hiszen egy-egy falopás jellemzően nem bűncselekményi kategória, azt azért megtudtuk, hogy az erdőben és parkokban, játszóterek mentén is tapasztalható a falopás. "Ezért is figyelhető meg egyes közterületeken, hogy ilyenkor – mintegy a tolvajok elleni védekezésként – hígított meszes vízzel szórják le a fiatal fákat" - fejezte be.

"A közterület-felügyelet munkatársai is szembesülnek a fatolvajok ténykedéseivel, de tapasztalataink szerint jellemzően az eladás és a befűtés motiválja őket, nem pedig a karácsonyfa-állítás" - informált Kovács László Csaba, a Közterület-Felügyelet osztályvezetője. "Ha külterületen a mezőőr-szolgálat tetten éri a fatolvajokat, éppúgy, mint a város más részein, itt is felszólítják őket, hogy mutassák be az engedélyüket. Nincs ez másként a lecsonkolt maradványok gyűjtésénél sem. GPS-es technikával meghatározzák a terület helyrajzi számát, így könnyen elérik a tulajdonost. Gyakori példa, hogy értesítik a rendőrséget, akik eljárást kezdeményeznek az elkövetők ellen."

Kovács László Csaba úgy nyilatkozott, hogy a kifejezetten karácsonyfának-valót eltulajdonítókat nehezebb tetten érni, már csak azért is, mert csak kevés esetről van szó. A megélhetési falopás az, ami igazán gondot okoz. "Ettől függetlenül munkatársaink kiszámíthatatlanul megjelenhetnek intézkedési területükön bármikor" - figyelmeztetett.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában