Helyi közélet

2008.12.18. 07:20

Hibázott a Miskolci Bíróság: Bírósági elnézés az elnézésért

<p>Bekecs, Miskolc - Az emberek többsége ódzkodik attól, hogy tanúskodjék. Olvasónk jelentette a kivételt. Eddig... Ám legutóbb kis híján megbüntették, mint kiderült, a bíróság hibázott...</p>


Történetünk szereplője, kedves bekecsi olvasónk, 2007-ben szemtanújává vált egy verekedésnek. Az ügy bírósági eljárást vont maga után, ő pedig jó magyar állampolgár módjára vállalta, hogy  tanúvallomásával segíti az igazságszolgáltatást. Háromszor idézték be, ő mindannyiszor meg is jelent a bíróságon, nem úgy, mint a vádlottak, így mindháromszor elnapolták a tárgyalást. Negyedszer azonban, végre, 2008. július 11-én meghallgatták, s vallomását jegyzőkönyvben rögzítették. Ugyan a vádlottak ekkor sem voltak jelen, de a bíró megnyugtatta: ettől függetlenül számára vége a procedúrának.

Jó hogy nem...

– Csakhogy pár nappal ezelőtt, december 11-én érdekes végzést kaptam, a Miskolci Városi Bíróság bélyegzőjével hitelesítve. E szerint elmulasztottam állampolgári kötelezettségemnek eleget tenni: 2008. július 11-én nem jelentem meg a bíróság előtt, ráadásul 2008. október 6-án – szabályszerű idézés ellenére – sem voltam hajlandó tanúként megjelenni. Az első dátum éppen egyezik a tanúvallomásom napjával. Megjegyzem, e napra még útiköltség-térítést is kaptam a bíróság előtti megjelenésem igazolásával. Az állítólagos mulasztásom miatt 50 ezer forint pénzbírságot is kiszabtak rám. De nem csak rám, hanem, mint kiderült, a két sértettre is! A végzésen az is szerepel, hogy a pénzbüntetés szabadságvesztésre is átváltható. Na szép, még a végén mi kerülünk rács mögé!

Olvasónk első dolga volt telefonálni a bíróságra, ahol azt tanácsolták neki, nyújtson be fellebbezést, ugyanis az illetékes bíró éppen táppénzen van, nehogy kifussanak emiatt az időből, s hogy legyen a dolognak írásos nyoma. Igazságérzete berzenkedett ellene, de fellebbezett, a két fiatal, egyébként testvérpár nevében is. Az ő családjuknak dupla teher volna, főleg így karácsony előtt.

Elcsúszott sorok

Kérésünkre az ügyiratszám alapján a bíróság szóvivője, dr. Szabó József utánanézett az esetnek, s beigazolódott a gyanúnk: slendrián módon folyt a bíróságon az ügykezelés.

– Elcsúszhatott két sor, emiatt nem azon tanúknak küldtük meg a végzést, akik az idézés ellenére nem jelentek meg a tárgyalásokon, hanem épp a két sértettnek és a vallomást tett tanúnak. Nyilván figyelmetlenség történt, ehhez hasonló eset nem szokott előfordulni. Ha a bíró visszajön táppénzről, tisztázzuk a történteket, amelyek valószínűleg figyelmeztetést vonnak maguk után. A holnapi nap során a végzéseket hatályon kívül helyezzük. Én pedig nyilvánosan elnézést kérek a bíróság nevében.
Mint megtudtuk: az elkövetők ellen körözést adtak ki. Szerencsére a tanú megúszta...

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában