Helyi közélet

2008.11.19. 11:25

Mit rejt a lombkorona? - szemetesnek használt fák Miskolcon

<p>Miskolc - Lassan átfordulunk a télbe, a fák is lehullajtották már levelüket. Ágaik közül azonban oda nem illő, furcsa látvány tárulhat elénk, persze csak ha jó helyen keresgélünk.&#160;&#160;<DIA alt="Mit rejt a lombkorona? 2008.11.18." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Mit_rejt_a_lombkorona__2008_11_18_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Mit rejt a lombkorona? 2008.11.18." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/33302/mit-rejt-a-lombkorona" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/33308/mit-rejt-a-lombkorona" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/33306/mit-rejt-meg-a-lombkorona" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/33307/mi-rejt-meg-a-lombkorona" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Miskolcon főként a panelházak közelében figyelhető meg a jelenség: zacskó és papírmaradványok, ruhadarabok és egyéb háztartási eszközök lógnak a fáról. De vajon, hogy kerül fel oda ez a sok szemét?

Mi a helyzet a belvárosban?

Először a belváros környékén kezdtem el keresgélni, és találtam is – elvétve - néhány fát az Arany János utca tízemeletesei alatt, melyeket zacskófoszlányok éktelenítettek. Fényképezés közben a szemem sarkából megláttam, hogy az egyik földszinti ablakból egy idő bácsi kíváncsiskodik felém. „Azok már évek óta ott vannak” - mondta, majd az okokat is gyorsan hozzátette: „A kukások széthordják a szemetet a konténerből, viharos időben meg felkapja a szél, és fel akad a fára.” Persze logikusnak tűnik, de azért mégis megkérdeztem, hogy mitől ilyen biztos benne, hogy nem az emeletről dobják, mire így felelt: „Akkor itt landolna előttünk a földön.” A szóban forgó fa valóban kicsit messzebb volt az épülettől, de a szél akár erre is rásegíthet. Tovább kutakodtam. A legtöbb hulladékot az éppen felújítás alatt álló panelházak tövében véltem fölfedezni. Ezek eltakarításáról azonban az építtetőnek kell gondoskodni, és ahogy láttam, ezt meg is teszik, hiszen a már kész épületek környéke rendezett.

Irány az Avas

Következő állomásom az Avas volt. A tapasztalat pontosan azt mutatta, mint amire számítottam. Nemcsak a fákon lógó „díszek” előfordulása, hanem a változatosságuk is egyértelműen nagyobb volt, mint a belvárosban. Az egyik fán még egy törött felmosónyelet is találtam. A magyarázat is egészen más volt. A Gesztenyés utcában, az egyik garázs előtt egy férfi éppen autó szerelt. Ebben az esetben sem kellett kérdeznem, megkérdezte mit fényképezek, majd beszélt magától: „Már szóltam nekik, hogy amikor leveszik onnan azt az óriásplakátot, ne hagyják szét a maradványokat, hanem dobják ki.” Az összes általam látott „szeméttároló” fa látványa azonban eltörpült attól a fáétól, amit az Áfonyás utca 1. szám mellett láttam. Leginkább a májusfához hasonlíthatnám, csak épp novemberben, az Avason. Szalagok helyett pedig kopott ruhadarabok és összetépázott rongyok „ékesítik”, ki tudja mióta.

Van akit zavar, van akit nem...

A közvetlenül a tízemeletes oldalában, az erkélyektől egy karnyújtásnyira álló fa legalább négy emelet magasra felér. Ennek ellenére - meglepő módon - az általam megkérdezett lakókat nem különösebben izgatta dolog. „Mikor mi ideköltöztünk már ott voltak.” - mondta egy negyedig emeleti kisfiú, de hogy miként került oda a rengeteg kacat a fára, azt már nem tudta megmondani. Pataki László, valamivel föntebb, a hatodikon lakik. Elmondása szerint őt egyáltalán nem zavarja a dolog. „Én nem is látom, csak lentről.” Ahogy mondta, az utóbbi időben egyre több rongy lóg a fán, de még soha senki nem szedte le őket. A második emelten lakó Brigi, azonban már nem volt ennyire közömbös az üggyel kapcsolatban. „Minket zavar, mert ugye velünk egy szintben van, amit az erkélyről elértünk, azt behalásztuk.” A fiatal asszony már gondolt rá, de még nem szólt illetékeseknek, főleg azért, mert nem tudja kinek kellene. „Pedig a közteresek látják, mégse csinálnak semmit.” Véleménye szerint szerint ezeket a ruhadarabokat a szél fújja le az erkélyekről. „Lehet nem használnak csipeszt.” - magyarázta a rutinos anyuka, aki a lépcsőház állapotára, és lakóközösségre is panaszkodott, de annak a lehetőségét, hogy valaki csakúgy kihajigálná az ablakon ezeket a holmikat – ahogyan a megszólalók mindegyike – ő is kizárta.

Kapcsolódó cikkek:

  • Ördögi kör a Bábonyibércen Bábonyibérc 2008.11.18.
  • Szvasztika, szemétdomb és pitbull - a miskolci Galagonyán járt Leopold Leopold a Galagonya utcában, Miskolcon  
  • Leopold a miskolci belvárosban Leopold a miskolci bevárosban 2008.06.03.
  • Lillafüredi üregi szemetesek, buta turisták Leopold Lillafüreden 2008.05.28.
  • Cseppkőbarlang születése Miskolcon az aluljáróban?  Turitaként a Tiszai Pályaudvaron 2008.05.27. 
  • Miskolc: MÉH és szeméttelep határolja
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában