Helyi közélet

2008.09.17. 06:58

Népkert: ugyanaz csak másképp

<p>Miskolc - Népkerti ingatlan eladása: városvezetés és ellenzék ugyanazt akarja, életet a parkba. Csak másképp képzelik el.&#160;<DIA alt="A miskolci Népkert 2008.09.17." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/A_miskolci_N_pkert_2008_09_17_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="A miskolci Népkert 2008.09.17." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Miskolc el akarja adni a jégcsarnok mögötti területet, azt a részt, ahol foci- és kéziedzéseket tartottak valamikor.

Az ezzel kapcsolatos közgyűlési előterjesztést már meg is kapták a képviselők, és a közgyűlés soron következő, szeptember 18-i ülésén tárgyalják a javaslatot. Annak ellenére, hogy a pénzügyi bizottság elutasította az előterjesztést.

Az Észak-Agorán (lapunk internetes levelezőfórumán) már napokkal korábban folyt a találgatás: valóban eladja az önkormányzat ezt a területet. Pusztai László Agora levelezőnk így érvelt az eladás ellen: „A Népkert tele van baglyokkal és mókusokkal. Miért csonkítják meg? Meg kellene hagyni a belvárosban legalább ezt a pici zöld területet, vagy az említett részt továbbra is tömegsportra kellene hasznosítani. ”

Hasonló indokkal utasította el a javaslatot a pénzügyi bizottság is, egyik hivatkozási pontjuk ugyanis a környezetvédelem volt. Lenártek Andrást (Fidesz), a bizottság elnöke azonban a további ellenérvekről is beszélt „Ha beépítik a kiszemelt részt, azt csak a zöldfelület rovására tehetik. Valóban kell oda szálloda, hiszen vannak már jól menő hotelek a környéken? De kegyeleti szempontból is kérdéses egy szálloda megépítése, hiszen a terület közelében található az evangélikus temető. A bizottság azért is utasította el, mert azt gondoljuk, a Népkert hasznosítása közügy, de a miskolciaknak kellene visszaadni, és arra kitalálni valamilyen funkciót, hogy a városlakókat odavonzzuk, ne a turistákat.”

Ellene vannak?

Lenártek András szerint a területről egyben kellene gondolkodni, és nem egy részt kiragadni, azt eladni. Szerinte: csupán annyiról van szó, hogy van egy értékes területe a városnak, ami megtetszett valakinek. De határozottan kijelentette: ennek az eladását az ellenzék nem fogja hagyni. Mit tehetnek ellene? A csütörtöki közgyűlési ülésen mindenképp vita várható a témában – válaszolta Lenártek András, aki a nagyobb ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese is. Sőt egy módosító indítványt is beadnak, amelyben arra kérik a testületet, hogy vegyék le napirendről az előterjesztést – tette hozzá. Látnak erre esélyt? Lenártek András szerint az, hogy a pénzügyi bizottság elutasította a javaslatot arra enged következtetni, hogy az MSZP-s képviselők között is vannak olyanok, akik amellett vannak, hogy ez a fejlesztés ne valósuljon meg.

A zöld megmaradna

Az ellenzék és városvezetés között abban nincs vita, hogy a Népkert jelenleg funkciótlan, és fejleszteni kell. Ahogy Orosz Lajos alpolgármester fogalmazott: a Népkert halott része a városnak. Az újjáélesztést azonban a szocialisták másképp képzelik el, ők a szálloda megépítésében látnak lehetőséget. Az alpolgármester elmondta: „Ha megépülne a szálloda, új funkciót kapna a Népkert, egy szabadidő, rekreációs központ jöhetne létre, ami idevonzaná a városlakókat is.”

A Sportcsarnokkal kiemelten foglalkozik a város sportstratégiája – mondta Orosz Lajos. – Olyan fejlesztéseket szeretnének, amely által Miskolc lehetne Észak-Magyarország Tatája. Szeretnék bővíteni az itteni sportinfrastruktúrát, amelynek része lenne az épülő szálloda is. Ez fellendíteni a sportturisztikát, idevonzaná a csapatokat, akár edzőtáborokat is szervezhetnének a városba.

Arra a kérdésre, hogy lesznek-e a szocialisták között, az ellenzék által meggyőzhető képviselők, Orosz Lajos azt a választ adta: ő is próbálja majd meggyőzni a vitában a testületet, hiszen, ha nem tesznek semmit, azzal csak konzerválják a jelenlegi helyzetet.
A pénzügyi bizottság környezetvédelemmel kapcsolatos kifogásaira az alpolgármester így reagált: „A szálló a két betonozott kézipályán kapna helyet, ezt most senki nem használja. Így a parkból zöld területet nem vonnánk el.”

Kapcsolódó cikkek:

  • Miskolci közgyűlési ülés 2008. szeptember 18-a
  • Népkerti ingatlan értékesítése [.pdf - 81KB]
  • Eladják a Népkert egy részét
  • Megéri Miskolcon szállodát építeni?
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában