Helyi közélet

2008.09.10. 06:58

Guberálni tilos Miskolcon! Vagy mégsem?

<p>Miskolc – Egyik olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy egy Miskolcon érvényes rendelet szerint tilos guberálni. Aki pedig a gyermekét is magával viszi „kukázni”, kiskorú veszélyeztetésével gyanúsítható. Városszerte egyre több helyen zárják ketrecbe a konténereket. Kérdés, hogy ez eredményes-e.</p>

Az Aba utcában lakó Nagy Bertalantól megtudtuk, hogy a környéken már hosszabb ideje ketrec védi a tárolókat a szemétben turkálóktól és azoktól, akik illetéktelenül pakolják ki az autójukkal ideszállított hulladékukat. "A fő probléma azokkal van, akik a mi utcánkban szabadulnak meg az építési törmeléktől, háztartási szeméttől, régi bútoroktól. Szerencsére mióta itt vannak a ketrecek, ez már nem jellemző" – tudtuk meg Nagy Bertalantól. "Korábban a teniszpálya mentén húzódó sövény alá fújta a szél, amit a kukák mellé dobáltak. Mostanra ez a rész is sokkal tisztább."

Az egyik Aba utcai lépcsőházat takarító Szenász Jánosné már nem ennyire elégedett. "A guberálók benyúlkálnak a rácson. Nagyobb dolgokat nem tudnak kiszedni, de így is próbálkoznak és szemetelnek. Olyan lakók is vannak, akik lusták használni a rácshoz kapott kulcsukat, inkább melléteszik a lomjaikat. Így kényelmesebb. Én pedig takaríthatom össze utánuk” – jegyezte meg.

Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőrkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy a rendőrség ismeri a guberálás jelenségét és tudja kezelni azt. De nem a szociálisan hátrányos helyzetűekkel, hanem a szemetelőkkel szemben akarnak fellépni. Ellenük köztisztasági szabálysértésért indítanak eljárást. Ezután az illetékes önkormányzat szabálysértési hatóságának utalják át, és értesítik a közterület- felügyeletet is.

Mivel a miskolci önkormányzattól megtudtuk, hogy a Közterület-felügyeleti és Település-rendészeti Főosztály felelős a guberálásra vonatkozó rendelet megszegésének szankcionálásával, szerettük volna őket is megkérdezni a témáról, ám illetékesüket nem sikerült elérni, de szerdán ismét megpróbáljuk.
Ha a gyermekét is magával viszi, akkor azzal kiskorú veszélyeztetését követi el.

A Miskolci Családsegítő Központ igazgatója, Földesi Judit szerint ritkán sikerül őket a helyszínen tetten érni és bizonyítani, hogy valóban ez történt. "Két szociális munkás kevés a feladatra" – mondta el Földesi Judit. "Helyzettől függően kiemelhetjük a családból a kicsiket, enyhébb esetben pedig védelembe vétel történik. Ez azt jelenti, hogy a családnak kötelező kapcsolatot tartania a kirendelt családgondozóval, aki gondozási-nevelési terv szerint foglalkozik velük. Ezeket a gyerekek normaszegő életformára szocializálják kicsi koruk óta. Ezt a mintát látják. Nem beszélve az egészségügyi következményekről: a krónikus megbetegedések és a fertőzések veszélyéről."

A rendelet

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK

56/2001. (XII.12.). sz. rendelete

a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi

közszolgáltatásról

 

A hulladék gyűjtésére és elszállításra való átadására szolgáló gyűjtőedények elhelyezésével, használatával és kezelésével kapcsolatos kötelezettségek

 

A hulladék elszállítása céljából kihelyezett gyűjtőedény fedelének - a közterület szennyezésének elkerülése érdekében – lecsukott állapotban kell lennie. A hulladékot a gyűjtőedényben úgy kell elhelyezni, hogy az az edény mozgatásakor és ürítésekor ne szóródjon, valamint a gépi ürítést ne akadályozza. A kihelyezett gyűjtőedényből guberálni tilos. A kihelyezett gyűjtőedény nem akadályozhatja a jármű és gyalogos forgalmat és elhelyezése egyébként sem járhat baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.

Kapcsolódó cikkek:

  • Megszűnik a Miskolc belvárosi "szeméttelep"
  • Megoldások a miskolci kukagondokra
  • Csövesélet – miskolci kukák
  • Szeméthegy a belvárosban 
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában