Helyi közélet

2008.09.07. 08:55

Csövesélet – mit rejtenek a miskolci kukák?

<p>Miskolc – Ételmaradék, kidobott ruha, alumínium és üveg után kutatnak a szemetes konténerekben a miskolci guberálók. Sokan messzi falvakból is bejárnak a megyeszékhelyre, hogy a hulladék közt használható holmira bukkanjanak. Már kisgyerekek is turkálnak a szemétben.&#160;<DIA alt="Csövesélet – mit rejtenek a miskolci kukák? 2008.09.07." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Cs_ves_let___mit_rejtenek_a_miskolci_kuk_k_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Csövesélet – mit rejtenek a miskolci kukák? 2008.09.07." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A fiatalasszony egyik kezében karon ülő gyermekét tartja, a másikban egy hosszú botot, amivel könnyebben kihalászhatja a konténerből, amit még felhasználhatónak vél. Bár iskolaidő van, mögötte ott baktat nyolc év körüli kislánya, kétszatyornyi „zsákmányt” szorongatva.

„Beteg a gyerek, azért nincs iskolában” – közli az asszony. A további kérdésekre már csak a vállát vonogatja, mondván, „sok a dolga”. Egy másik konténer mellett egy férfi kidobott fűnyírót bütyköl elmélyülten. László kilenc éve hajléktalan, azóta gyűjt vasat és üveget a kukákból. A palackokat visszaváltja, az alumíniumot és rezet az átvevő telepekre viszi. Az így nyert napi néhányszáz forintból egy kis kenyeret, felvágottat és kakaót vásárol. „Három-négynaponta veszek egy csomag dohányt is, meg egy flakon olcsó bort” – mondja.

Korábban tizenöt évig csilléket csapolt a lyukói bányában, és nővére házában bérelt egy szobát. „Kilencvenkilencben meghalt a testvérem, a gyerekei eladták a házat, azóta lépcsőházakban alszom. Másfél évet ültem betöréses lopásért. Mióta kijöttem, csak guberálok. Inkább ez, mint a börtön” – legyint.

A szeméttárolókban néha különös dolgokra bukkannak a kutakodók. „Sokszor találok videokazettákat” – újságolja László. „Azokat elviszem az unokaöcsémhez, cserébe ott alhatok nála. De találtam már pénzt is, kétezer forintot, ezüstgyűrűt, láncot is a kukában.”

Egy mosolygós nő tíz éve a miskolci hajléktalanszálló lakója. Iratai nincsenek, olvasni, írni nem tud, de a nevét még lekörmöli. Váltig állítja, hogy férje, gyermeke sohasem; majd Kristóf Dezsőnéként mutatkozik be. „Nem kell nekem részeges férfi, jó így, egyedül. Többe kerül a lé, mint a hús!” – harsogja. „Csikket szedek, a ruhát, kaját „összegórom” magamnak. Nem iszom, a szállón szondáztatnak. A szemétben találok rántott húst, virslit, fasírtot, szalonnát. Még sosem lettem beteg tőle. Látom én, ha nem jó már” – bizonygatja. Korábban konyhalányként dolgozott, majd vonatot takarított. Saját otthona sohasem volt, néha ismerősöknél húzódott meg.

Arról egyik megkérdezett sem panaszkodott, hogy szokatlan életvitele miatt meggyűlne a baja a rendőrséggel. Bodnár Roland, az Avasi Lakótelepi Rendőrőrs őrsparancsnok-helyettese korábban, egy másik cikk kapcsán elmondta, hogy csak azon guberálók ellen lépnek fel, akik – miután kiválogatták, amire szükségük van – a kukából előhalászott szemetet szétszórják, nem teszik vissza a konténerbe. „Ellenük szabálysértési eljárást indítunk” – tájékoztatott az őrsparancsnok-helyettes. „Az ügyet ezután az illetékes önkormányzatnak adjuk át, mivel a guberálók többsége nem miskolci, hanem a környező falvakból érkezik.” Bodnár Roland azt is elmondta, hogy általában figyelmeztetésben részesítik a szabálysértőket, esetleg háromezer forint körüli bírságot is kiszabnak. Kristóf Dezsőné egy jobb napon négy-ötkilós vasdarabot is talál. Ebből pont kijön a büntetés összege.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában