Helyi közélet

2008.09.09. 16:34

,,A nyugalmunkat szeretnénk vissza!”

<p>Monok - Monokra költözött Szoboszlai Barnabás és felesége Kesznyétenről. A férfit két hónap után szeptember 8-án engedték ki az előzetes letartóztatásból.&#160;<dia width="900" height="700" alt="Monokra költözött Szoboszlai Barnabás és felesége Kesznyétenről 2008.09.09."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Monokra_k_lt_z_tt_Szoboszlai_Barnab_s__s_fe/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Monokra költözött Szoboszlai Barnabás és felesége Kesznyétenről 2008.09.09." /></a></dia></p>

Az előzetes letartóztatásba azért került, mert a kertjének egy részét elektromos árammal védte és egy helyi lakost halálos áramütés ért ezen a területen.

Nehéz volt

– Nehéz is volt, meg nem is – mondja Szoboszlai Barnabás, amikor az elmúlt két hónapról kérdezzük. – Három hétig Tökölön voltam a rabkórházban kivizsgáláson, mert a szívem rendetlenkedett, aztán Pesten egy napig egy teljes kivizsgáláson, aztán Miskolcon töltöttem a többi időt. Egy tízszemélyes zárkában voltam, adtak enni, inni, eltelt az idő. Néha voltak összezördülések a zárkában, de én kimaradtam ezekből. A legrosszabb az utolsó három nap volt, amikor már tudtam, hogy szabadulok, csak azt nem, melyik nap. Ezeken az éjszakákon alig aludtam. Hétfőn, amikor kiengedtek, már várt rám dr. Erdei Csaba, az ügyvédem és Szepessy Zsolt, a monoki polgármester. Úgy tessék elhinni, én ennek a két embernek köszönhetem az életemet. Amikor bajba kerültem, ők ketten álltak mellém és ők tartották bennem a lelket.

Három nap

– Negyvenhét éve vagyok együtt az urammal – veszi át a szót Szoboszlai Barnabásné. – Jóban, rosszban. Most is mellette álltam, szinte minden nap írtam neki a kétoldalas leveleket. Ottmaradtam a faluban a középső lányomnál, de az utcára is alig mertem kimenni. A közeli boltba is csak átfutottam néha, mert féltem. Fenyegettek akkor is, azóta is. Az egész életemet ott éltem le a faluban, az áldozat anyja mindennapos vendég volt nálunk. Soha nem volt haragosunk, most meg el kellett jöjjünk. Csak az utolsó három napra mentem vissza a régi házunkba, de voltak olyanok, akik amikor biciklivel mentek el a porta előtt, bekiáltottak: ,,Megdöglötök ti is, mentek a Zoli után!” Nem is mertem elaludni, feltérdeltem az ágyra, néztem ki az utcára éjszakánként. Nagyon féltem.

Új otthon

A házaspár jelenleg a monoki polgármesteri hivatal egyik helyiségében lakik, de már kinézték a megvásárolni vágyott új házat. Kedden délelőtt a házaspár már meg is nézte a házat, Barna bácsi a kertre volt kíváncsi és rögtön mondta is, sok lesz itt a munka.

– Az egész falu tudott erről a drótról, mert mindenkinek híreszteltem – mondja Szoboszlai Barnabás. – Nem a kerítésben volt az áram, hanem attól jóval beljebb, a földtől negyven centire, és csak éjszakánként kapcsoltam be. Ha valaki eljutott odáig, annak előtte három kerítésen kellett átmászni, úgyhogy véletlenül senki sem tévedt arra. El akartam riasztani a tolvajomat, mert elegem lett abból, hogy évek óta letarolták félig éretten a gyümölcsfáimat, hogy ellopták a hízómat, öt kerékpáromat és sok más egyebemet.

– Most már itt vagyunk – teszi hozzá Szoboszlai Barnabásné. – Nem várok én mást, csak a nyugalmunkat szeretnénk vissza! Nem akartunk bántani senkit sem.

Védett lakás
Szepessy Zsolt, Monok polgármestere elmondta, a lakást a polgárőrség védi, de ez csak egy jelképes őrizet, hiszen a magyar állam törvényei is védik a Kesznyétenről beköltözött házaspárt. A polgármester hozzátette, közadakozásból fogják megvásárolni a monoki házat.

Felmentést szeretnének
Dr. Erdei Csaba, Szoboszlai Barnabás jogi képviselője elmondta, a vád gyakorlatilag megszületett, az nem más, mint több emberen elkövetett gyilkossági kísérlet. A védelem az ügyvéd elmondása szerint azt kívánja elérni, hogy bűncselekmény hiányában ejtsék a vádat, hiszen olyan sok körülmény és adat is alátámasztja ezt. Amennyiben ez nem sikerül, akkor azt szeretnék, ha gondatlan veszélyeztetés vétségét, legrosszabb esetben foglalkoztatás körében elkövetett gondtalan veszélyeztetést állapítana meg a bíróság.

-bg-

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában