Helyi közélet

2008.09.15. 16:04

A dédesi vásár sokat kibír...

<p>Dédestapolcsány - Csaknem ítéletidő fogadta tegnap az immáron 162. dédesi vásár eladóit és vásárlóit. Szakadó eső, erős szél és alig tíz fok – nem erre vágytak az országos hírű esemény szervezői.&#160;<dia width="900" height="700" alt="Dédesi vásár 2008.09.15."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/D_desi_v_s_r_2008_09_15_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Dédesi vásár 2008.09.15." /></a></dia></p>

Így elmaradt a korábban megszokott hömpölygő tömeg, pedig az árusok nagyon készültek. Voltak vagy kétszázan, de ez nap az ő napjuk volt, szinte minden a standjaikon maradt.

– Tényleg mindent árultak, nekem mégis balszerencsém volt – mondta nevetve Horogh Lajos, aki Ózdról kocsikázott Dédesbe. – Az anyósom azzal bízott meg, hogy fateknőt vegyek, ezt azonban nem láttam. Viszont jól megáztam és ez is valami...

„Kettő-egy, nekünk”

A vásárt a jó gazda szemével követte Lukács László, Dédestapolcsány polgármestere, aki először a hagyományokról beszélt:

– Hajdan arra volt hivatott a „buli”, hogy segítse a helyi lakosság élelmiszer-ellátását, majd folyamatosan bővült a kínálat. Írásos feljegyzéseink szinte árulkodnak. 1927-ben már úgy rendelkeztek, hogy az árusoktól helypénzt kell szedni. A mostani volt a 162. vásárunk és nagyon remélem, hogy a számláló nem áll meg! A dédesi „börze” sokat kibírt már, még a háborúk idején sem tartottak szünetet.

A faluvezető persze kesergett, hiszen éppen hétfőn szakadt le az ég és mosta el a várt forgatagot, amely az évek során igencsak kinőtte magát. Hajdan egy utcában elfértek az eladók és a vásárlók, napjainkban azonban már a község egy kisebb részét bérelték ki és foglalták el. Ruha, cipő, kabát, pulóver (némi kínai begyűrűzéssel...), konyhai eszköz, étel, ital, édesség, szerszám, fém, fa, gumi, jármű, zöldség, gyümölcs – ezek várták az érdeklődőket. Nem is olyan régen még szarvasmarhát, lovat és malacot is árultak, utóbbit most – a járványfenyegetettség miatt –, elővigyázatosságból senki nem kínált.

– Az idő kétségtelenül kifogott rajtunk – folytatta Lukács László –, mégsem vagyunk teljesen elégedetlenek. Az égieket 2-1-re győztük le, ugyanis szombaton és vasárnap a nemzetiségi fesztivál a legnagyobb rendben lezajlott, mindenki remekül szórakozott.

Tegnap viszont már nem játszott a Pom-Pom Família és lefújták a bohócműsort is. Az óvodások és kisiskolások szegényebbek lettek egy nagy élménnyel, őket ugyanis a környékbeli községekből vitték volna Dédesbe, hogy nézzék meg a nagyszüleink korát idéző vásárt... Amelyen ezúttal az árusok – egyikük szavait idézve – még a rezsire valót sem keresték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában