Helyi közélet

2008.06.05. 07:49

Trianonra emlékeztek Monokon

<p>Monok - Szétszakították majd összeillesztették az országot. Szerda este a trianoni eseményekre emlékeztek Kossuth Lajos szülőhelyén.&#160;<DIA alt="Trianonra emlékeztek Monokon 2008.06.04." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Trianonra_eml_keztek_Monokon_2008_06_04_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Trianonra emlékeztek Monokon 2008.06.04." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

1920. június negyedikét Magyarország történelmének legsúlyosabb tragédiájaként lehet emlegetni, a világtörténelem szégyeneinek az egyik legnagyobbika köthető a naphoz – hangzott el szerda este a zempléni településen először tartott megemlékezésen, a nyolcvannyolc évvel ezelőtti események kapcsán. - A tatárdúlás, a törökvész, a Habsburg-uralom nem tudott olyan kárt tenni népünknek, mint amit Trianon okozott – jegyezte meg beszédében Szepessy Zsolt  monoki polgármester.

A legnagyobb büntetés

A magyarságot ért tragédiák sora valahol megmagyarázható, azonban Trianon nem, a mai napig nem tudni száz százalékos pontossággal, mi és miért történt akkor és ott. Egy biztos, megzaboláztak egy olyan népet, amely az összes európai közül az egyik legártatlanabb volt. Olyan büntetést szabtak ki, amilyet sem előtte, sem utána nem alkalmaztak ilyen mértékben, szétszedték az országot, területeinek nagy részét idegen népek kapták meg - összegezhetők az elhangzottak. A monoki eseményen imát mondtak a történelmi egyházak képviselői, műsort adott az általános iskola énekkara, a helyi Kossuth Népdalkör, Zinger István tárogatóművész, illetve a szerencsi Bocskai István Gimnázium néptáncosai. A program végén a középiskolások hatalmas, vászonból készített „Nagy-Magyarország” térképet feszítettek ki, amelyről leszakították az elcsatolt területeket, majd a letépett darabokat eredeti helyükre illesztették, talán a remény jegyében.

SfL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában