Helyi közélet

2008.06.25. 18:51

Nem bűzlik a Bodrog?

<p>Sárospataknál és Bodrogolaszinál is hitetlenkedve fogadták a szabadvízi fürdőzők, hogy szennyvíz kerülhetett a Bodrogba. Ők nem érzik a bűzt, a hatóság vizsgálódik.</p>

Tegnapelőtt és tegnap is fürödtem a folyóban – mondja Szacskó József, aki Bodrogolasziban, a polgármesteri hivatalhoz közeli stégnél mártózott meg a Bodrogban. – Két napja még egy csukát is fogtam a fürdés után. Ha történt is szennyezés, még nem érhetett ide, vagy nagyon felhígulhatott, mert semmilyen furcsa szagot nem éreztünk.
Ugyanezt mondták a sárospataki vár alatti partszakaszon fürdőzők is.

Ezt tapasztaltuk mi.
A tények: Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósághoz bejelentés érkezett arról, hogy a Ronyva patak és a Bodrog folyó torkolatánál egy nyomócsőből – feltehetőleg tisztítatlan – szennyvízbevezetés történik. A szennyezés feltehetően Szlovákiából származik, a szennyvíz a bejelentés szerint időszakonként, löketszerűen kerül a vízfolyásba.

A környezetvédelmi felügyelőség vizsgálja a Bodrog szennyezését - tájékoztatást kértek a szlovák féltől, laboreredmény péntekre lesz.

Próbaüzem miatt?

Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szerda reggel helyszíni szemlét tartott a Bodrog folyó érintett szakaszán. A Ronyva patak Bodrog folyóba torkolásától felfelé 300 méterre - Szlovákia területén - a Bodrog folyóba egy csőből időszakosan tisztítatlan szennyvíz ömlik. Elképzelhető, hogy a szlovákiai Borsa település szennyvíztisztító telepének próbaüzeme miatt kerül be időszakosan szennyvíz a folyóba. Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség tájékoztatást kért a szlovákiai társhatóságtól – tudtuk meg Godáné Dr. Csutorka Andrea kommunikációs vezetőtől.

A környezeti kár felmérése tart

A nagy mennyiségű bomló anyag bevezetésével a víz – ilyenkor egyébként is alacsonyabb – oxigéntartalma csökken, ez az élővilág károsodásához, halpusztuláshoz vezethet. Ennek egyelőre nincsenek jelei, a további környezetterhelés mértékét a laboratóriumi vizsgálat után tudják meghatározni a szakemberek – tájékoztatott Csont Csaba, az ÉKÖVIZIG sajtószóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában