Helyi közélet

2008.06.30. 19:45

Kézbesítők: csak ami klasszikus...

<p>Miskolc - A Kézbesítők Szakszervezete hétfőn munkakezdettől határozatlan időre korlátozott sztrájkba kezdett. Csak a klasszikus tevékenységet akarják végezni. <BR /></p>

A munkabeszüntetéshez csatlakozó postások ellátják klasszikus kézbesítői feladatukat, viszont nem foglalkoznak mással: az úgynevezett értékesítési, címközvetítési és ajánlási tevékenységgel. Tusz Ferenc, a Kézbesítők Szakszervezetének elnöke kijelentette: több száz tagjuk van, de akár több ezer sztrájkolóra is számítanak. Azt is bejelentették, hogy a korlátozott sztrájkot a székesfehérvári székhelyű Postai Érdekvédelem 92 országos hatáskörű önálló szakszervezet szintén felvállalja és támogatja.

Nyomásgyakorlás

A szakszervezetek azért választották a nyomásgyakorlást, mert korábban nem vezettek eredményre az értékesítési tevékenységről folytatott tárgyalásaik. Szerintük a munkáltató olyan feladatot ró a kézbesítőkre, amelyet nem tudnak az elvárásoknak megfelelően ellátni – miközben szankciókkal fenyegetik a dolgozókat. A szakszervezet szerint az értékesítési feladatot önkéntessé kellene tenni és nem kötelezően előírni.
Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője így nyilatkozott: "A munkáltató nem minősíti sztrájknak a szakszervezeti akciót, a postai szolgáltatás ugyanis zavartalan: a leveleket, a nyugdíjakat, az utalványokat és a csomagokat kiviszik."

Azt végezzék, ami a dolguk

Először a miskolci 1-es postahivatalban próbáltunk nyilatkozatokat kérni, de nem jártunk sikerrel. Az egyik, nevét megnevezni nem kívánó kézbesítő csak ennyit mondott: "Sajnos nem úgy jöttek össze a dolgok, ahogyan gondoltuk."
A Tiszai pályaudvaron lévő posta előtt futottunk össze az Ózdra tartó Kovács Istvánnal, aki tőlünk hallott az akcióról. Rövid töprengés után ennyit közölt: „"gaza van a postásoknak, a kézbesítőknek. A pékek áruljanak kenyeret, a cipészek javítsák a cipőket, a szabók szabjanak ruhákat..., vagyis mindenki azt a munkát lássa el, ami a dolga. Ha jut idejük másra, vagy esetleg kedvük is van hozzá, akkor csináljanak mást is."

Tárcsáztuk a Postás Szakszervezet Miskolci Területi Bizottságát, ahol azt a felvilágosítást kaptuk, hogy "az akciót nem mi szerveztük, forduljanak a Kézbesítők Szakszervezetéhez és a Postai Érdekvédelem 92-höz." A két szervezet tisztségviselőit azonban késő délutánig nem tudtuk elérni.

Senki?

Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője az alábbiakról tájékoztatta lapunkat: "Az egész országban mindössze harmincegyen tagadták meg a munkát hétfőn a tizenkétezer kézbesítő közül. Ők nem voltak hajlandók értékesíteni. A munkáltató álláspontja viszont: nincs olyan, hogy valaki csak levelet visz, de nem értékesít."
Arra a kérdésre, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hányan vettek részt a korlátozott sztrájkban, a szóvivő így felelt: "Tudomásom szerint senki."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában