Helyi közélet

2008.06.12. 06:46

Ellenszer: csak igen gazdagoknak

<p>Pár havonta kiadnak a hírügynökségek olyan híreket, hogy áttörés a rákkutatásban, gyógyítható lesz az AIDS meg a többi borzalom. Valahogy nem látom itthon az eredményeket. <STRONG>Sothis jegyzete</STRONG></p>

Próbálom összerakni a képet kínomban, hogy mitől hull el a magyarság egy tetemes hányada (kinek nincs a családjában például legalább egyvalaki, aki rákban halt meg?), ha mindig előjönnek az óriási felfedezésekkel, hatalmas szalagcímek: Áttörés a rákkutatásban! És nem történik semmi. Kis hazánkban, ha valakinél rákot diagnosztizálnak, jöhet a hercehurca, több hetes várakozás a szövettani eredményre, zsebüket tartó orvosok – tisztelet a kivételnek, mert ugyebár a tapasztalat szerint rengetegen vannak-, elavult gyógyszeres kezelés, kemoterápia, majd a szomorú finálé. Ha van pénz, akkor lehet őssejtbeültetés Ukrajnában, ha nincs, marad a magyar valóság.

Készültek már dokumentumfilmek, tényfeltáró riportok arról, hogy hiába van egy sokkal hatásosabb gyógyszer egy halálos betegségre, amíg el nem adják a régit, addig nem dobják piacra, vagy csak horribilis áron, amit nem vehetnek meg csak azok, akiknek tele van az erszényük. Magic Johnson vajon, hogyan gyógyult ki az AIDS-ből? Ennyire jó biztosítója volt?

A magyar rákbeteg mit tehet, ha nem vasvillával hányja a pénzt? Mehet alapítványokhoz pénzért, szervezhet gyűjtést, mert hiába fizeti a TB-t éveken át, itt simán meg lehet halni, mert nem támogathat mindent az állam, hát persze hogy nem. Már régen elfelejtődött, hogy miért is szerveződtek régen az emberek törzsekbe, nemzetekbe, mi is a feladata az államnak. Az egyén van az államért, az állam van az egyénért, netán az egyén az állam egy minimális része - leírható veszteségként - vagy az állam csak az egyenlőbbekért van?! Lehet választani...

Ott tartunk, hogy 2008-ban 35 évesen simán meghalhat valaki, többek között, mert az állam, azon is belül a TB nem támogat jónéhány modern rákgyógyszert, (amit meg támogat, azzal egyes orvosok kereskednek mint néhány napja kiderült) sőt, egyes kemoterápiás kezeléseket sem tartja támogatásra érdemesnek.

Barátom, Király István élt 35 évet. Isten Veled!
- sothis -

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában