Helyi közélet

2008.06.18. 06:59

Csütörtökön kezdődik a Borsodi Művészeti Fesztivál

<p>Kazincbarcika - Az első fesztivált 2001-ben szervezte meg a kazincbarcikai Egressy Béni Művelődési Központ és Könyvtár - emlékszik vissza a kezdetekre Sajó Attila, a fesztivál főszervezője.</p>

A „vállalkozás” merésznek tűnt, mert Észak-Borsod térségében ilyen jellegű rendezvénysorozat addig még nem volt! A sikeres lebonyolítás érdekében példamutatóan fogott össze 11 település (hat város: Kazincbarcika, Ózd, Putnok, Szendrő, Edelény és Sajószentpéter , továbbá a térség két idegenforgalmi végpontja: Szilvásvárad és Aggtelek, valamint három község: Dédestapolcsány, Bánhorváti és Sajógalgóc).

A fesztivál célja az, hogy a művészetek segítségével az itt élők és az idelátogatók fedezzék fel a térség szépségeit: az egykori dicső és gazdag múltat sugárzó kastélyokat, a gyönyörű és bájos templomokat, az utánozhatatlan természeti szépségeket. Többek között az edelényi Coburg kastély, a bánhorváti Platthy kastély udvara, a szilvásváradi Pallavicini kastély rózsakertje, a dédestapolcsányi, szendrői, sajószentpéteri templomok, a parányi falucska, Sajógalgóc hangulatos Szent István tere, a világon egyedülálló aggteleki cseppkőbarlang hangversenyterme teremtette meg az előadások utánozhatatlan, eredeti színpadát.
A program összeállításának csupán egyetlen szempontja van: a minőség! Valódi sztárparádét, felejthetetlen műsorokat láthattak nézőink 2001-től minden esztendőben. A fesztivál összművészeti, így nagyszerűen elférnek egymás mellett a különböző művészeti ágak a komolyzenétől a táncművészeten át az igényes könnyűzenéig, a gyermekműsorok a fiataloknak szóló koncertek és az idősebbeknek szánt programok. Csak néhány név az elmúlt hét fesztivál előadóiból: Győri Balett, Experidance Táncegyüttes, Magyar Állami Népi Együttes, Liszt Ferenc Kamarazenekar, Bartók Vonósnégyes, Sass Sylvia, Gregor József, Ránki Dezső, Bogányi Gergely, Benkó Dixieland Band, Budapest Ragtime Band, Cotton Club Singers, Charlie, Boban Markovic Orkestar, Ghymes.

Közönségünk száma az első fesztivál 4.500 nézője után tavaly már több mint 12 ezerre gyarapodott. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a programok összeállításánál ügyelünk arra, hogy közönségünk az egyik eseményről átérhessen a másikra. Az előadásokra különjárati buszokat is indítunk! Nőtt az előadások és a helyszínek száma is a kurityáni Kastélykerttel és a záró koncertek helyszínével, a Lázbérci víztározó gátjával. 2007-ben a dubicsányi Fignár Fesztivál Udvarral bővültünk, 2008-ban pedig Berente, Borsodszirák és Sajókaza is csatlakozik a programokhoz. Bátran állíthatjuk, a fesztivál a térség és a művészetek ünnepévé vált, mely egyre nagyobb népszerűségre tesz szert.

Az idei, immár a nyolcadik fesztivál, amelyen több mint 30 program várja majd az érdeklődőket június 18 – 29. között, és ezek fele díjtalanul látogatható. A rendezők célja e példátlan kedvezménnyel az, hogy biztosítsák a kulturális esélyteremtést és növeljék az igényes művészeti programok iránt érdeklődők egyre gyarapodó táborát. Közönségünket az idén többek között a Bikini, a Bojtorján, az R-Go, a Besh o Drom, a Shannon együttesek, Hobo, Horgas Eszter, Szabadi Vilmos, a Magyar Nemzeti Énekkar és a L’art Pour L’art Társulat szórakoztatja - mondotta végezetül Sajó Attila, a fesztivál főszervezője.

B. Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában