Helyi közélet

2008.05.20. 13:50

Érettségi: „modern Tippmix-játék”

<p>Miskolc - Az idén az érettségizőknek már csak a 3 százaléka választotta a magasabb szintű vizsgát, mert a középszintűvel is bejuthatnak valamely felsőfokú intézménybe. Az oktatási tárca tervbe vette az érettségi rendszer megváltoztatását.</p>

Az idén az érettségizőknek már csak a 3 százaléka választotta a magasabb szintű vizsgát, mert a középszintűvel is bejuthatnak valamely felsőfokú intézménybe. Az oktatási tárca tervbe vette az érettségi rendszer egyszerűsítését és ésszerűsítését, de konkrétumokat még nem lehet tudni. Az egyik országos napilap úgy tudja, kötelezővé akarják tenni a felvételizőknek az emelt szintű vizsgát.

Változtatni kell

Az általunk megkérdezett iskolaigazgatók sem tartják jónak a jelenlegi rendszert.
Péter Barnabás, a Diósgyőri Gimnázium igazgatója szerint az egyetemi jelentkezési lap modern Tippmix-játékhoz hasonlítható. A diákoknak és a szülőknek azt kell kitalálniuk, hogy milyen variációval lehet elérni a felvételéhez szükséges pontokat. A kétszintű érettségi nem érte el kettős célját: egyrészt azt, hogy mérje a középiskolai tudást, másrészt azt, hogy kiváltsa a felsőfokú felvételit.
- A változtatásra szükség van - állította Péter Barnabás. - A diákokat arra kellene ösztönözni, hogy a középiskolai évek alatt folyamatosan tanuljanak, majd megfelelő alapismeretekkel és tudással kerüljenek be az egyetemre.

Mint megtudtuk, a gimnáziumban angolból sokan (mivel az iskola két tannyelvű), de a többi tárgyból kevesen választották az idén az emelt szintű vizsgát.

Számolgatnak

- A jelentkezések beadása előtt matematikatanárrá alakul az összes osztályfőnök és az összes szülő - mondta lapunknak Tuza Ottó, az ózdi József Attila Gimnázium igazgatója. - Azt számolgatják, hogy lehet a legegyszerűbben megszerezni a szükséges pontokat. Ez pedig nem a gyerekek hibája - hangsúlyozta. - Az egyetemek nem tették kötelezővé az emelt szintű érettségit, mert féltek, hogy nem lesz elég jelentkező, most pedig panaszkodnak a gyenge színvonal miatt. Egyes felsőoktatási intézményekben magyarból és matematikából korrepetálást szerveznek a hallgatóknak.

Tuza Ottó szerint az egyetemeknek kell lépniük, és megkövetelniük az emelt szintű érettségit.

Elfogynának a jelentkezők

A Miskolci Egyetem tanulmányi rektorhelyettesétől, dr. Szűcs Istvántól arról érdeklődtünk, miért nem követelték meg eddig a felsőfokú intézmények az emelt szintű érettségit. Az egyetemi vezető elmondta: sokat vártak az érettségi reformjától, de aztán kiderült, nem szívesen vállalkoznak a diákok az emelt szintre, mivel nyelvvizsgapontokkal és középszíntű vizsgával is be lehet kerülni a felsőoktatásba.

Az egyetemek viszont versenyhelyzetben vannak, és mivel minden intézmény attól fél, hogy nem lesz elég hallgatója, kevés kivételtől eltekintve nem tették kötelezővé az emelt szintet. Még azt sem tartja igazán jó megoldásnak a rektorhelyettes, ha minden egyetemen, főiskolán egységesen bevezetnék az emelt szintű érettségit, hiszen mint mondta, nagyon sok olyan hallgató van, aki a 3. vagy 4. évben fedezi föl a tanulás és kutatás szépségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában