Helyi közélet

2008.03.13. 15:51

A miskolci diákok ismerik az 1848-49-es forradalomat

<p>Miskolc - A középiskolások ismerik és szeretik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc korszakát. Széchenyi István, Kossuth Lajos és Petőfi Sándor, mind ott vannak a kedvenceik között.</p>

A középiskolások ismerik és szeretik az 1948-49-es forradalom és szabadságharc korszakát. Pár évvel ezelőtt készített felmérést a Felvételi Információs Szolgálat középiskolás diákok körében. A fiataloknak kiosztott kérdőív azt firtatta, vajon mely történelmi személyiségeket, mely költőket és írókat kedvelik legjobban a diákok. A listán több olyan személyiség is az élen végzett, akik a 1848-’49-es történelmi eseményekben jelentős szerepet játszottak. Széchenyi István, Kossuth Lajos és Petőfi Sándor, mind ott vannak az első tízben. Történelemtanárokat kérdeztünk arról, vajon miért szeretik a diákok a forradalom és szabadságharc hőseit?

Erre emlékeznek

- Az egyik legismertebb korszaka ez a történelemnek - kaptunk választ Román Ritától, a Kós Károly Szakközépiskola tanárától. - Az általános iskolai tanulmányaikból is erre emlékeznek a legjobban a diákok. Érdekesnek tartják a március 15-ei eseményeket, de az azt követő hadi eseményeket is. Megfigyeltem, hogy a mi iskolánkban főként Széchenyit kedvelik a tanulók. Azt mondják róla: nagy erénye, hogy tiszteletben tartott mindenkit, és nem csak írogatott meg beszélt, hanem a gyakorlatban is megvalósította elképzeléseit. A mai politikusok ellenpéldájaként emlegetik őt.

A haza születése

Titkos Sándorné, a Zrínyi Ilona Gimnázium igazgatóhelyettese és történelemtanára szerint a tanárok ezt a korszakot tanítják a legalaposabban, és ez nemzedékeken keresztül így történik. - A ’48-’49-es forradalom és szabadságharc, valamint az azt megelőző reformkor fontos része a magyarságtudatnak, hiszen ekkor indult hazánk fejlődése - fogalmazott a történelemtanár. - A születés mindig tiszta, a kor hősei is erényes, igaz emberek, a nemzet példaképei. Tanítványaimnak sok helyi ismeretük is van a korról, sokat tudnak az akkor történt eseményekről. Olyan korszaka a magyar történelemnek, amit érzelmek nélkül nem lehet tanítani, és ezt a gyerekek is megérzik.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában