Helyi közélet

2007.12.11. 15:41

Kincsek Miskolc szívében

<p>Miskolc - Felbecsülhetetlen értékek a belvárosban. Csak minden negyedik miskolci tudja. Évek óta készültem a miskolci orthodox múzeumba, de valahogy soha nem jutottam el. &#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/kincsek-miskolc-sziveben/cn/boon-news-em_01-20071211-030935"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Az ikonfestésről </B></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-Orthodox_Muzeum-ot_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160; <DIA width="850" height="630" alt="Ortodox Múzeum 2007.12.11."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Ortodox_M_zeum_2007_12_11_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Ortodox Múzeum 2007.12.11." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Pedig Miskolc belvárosában van, naponta többször elmegyek arra autóval, de csak nyáron fordult elő először, hogy leparkoltam, bementem, és megnéztem a kiállítást. Akkor döbbentem rá, hogy mennyi csoda lehet még a városban, amiről nem tudok, ami mellett nap mint nap elmegyünk.
Sajnos ezzel nem vagyok egyedül, hiszen a tárlatvezető, Szentkúty Pálné elmondta a szomorú statisztikát: minden negyedik miskolci tud csak a múzeumról. Ennél viszont jóval kevesebb azon városlakók száma, akik látogatják is a kiállítást. Pedig büszkék lehetnénk rá, hiszen az országban csupán két ilyen múzeum van, a másik Szentendrén – mondja.

Menekültek

A külföldi turisták sokkal tájékozottabbak, nyáron alig győzi a tárlatvezetést Szentkúty Pálné. Érkeznek ide lengyelek, csehek, németek, olaszok. Nem véletlenül, hiszen a templomban található Közép-Európa egyik legszebb és legnagyobb ikonosztáza, amely 87 képből áll, 16 méter magas, és aranylapokkal díszített.
Hogy kerültek az ikonok, és a kiállított tárgyak Miskolcra? A tárlatvezető elmondta, hogy a XVII. században 250 gazdag görög bor- és terménykereskedő család menekült Miskolcra a törökök elől. Később – a mai múzeum épületében – Janovics Ferenc megalapította a görög iskolát, és ennek a tárgyai – könyvek, ÁBC-s képek, iskolai eszközök – láthatóak a múzeumban. Igazi érdekesség egy, a görög diákok által 1819-ben írt dolgozott, amelyben Dél-Amerikáról értekeztek.

Puszpán kereszt

A múzeum különlegessége a Szent Naun kápolna, amely korábban a Rákóczi házban, a görög kolóniában volt felállítva. És persze a puszpán keresztek is ritkaságnak számítanak, hiszen ezeket görög szerzetesek faragták a szent hegyen, puszpán gyökérből. A tárlaton a nagypénteki sírlepel is megtekinthető, amelyet az 1800-as években bécsi diáklányok hímeztek, és ezt ma is használják a nagypénteki szertartásokon.
Az igazi kincsek azonban az ikonok, amelyek fára festett szentképek – magyarázta a tárlatvezető. Ezek arra szolgáltak, hogy az írni, olvasni nem tudó hívek is megtanulják a hittant.
A múzeum után a templomba kíséri a vendégeket a tárlatvezető, aki 17 év után is lelkesen mesél a múzeum kincseiről. Mint mondja: ezek felbecsülhetetlen értékek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában