boon.hu video

2023.09.12. 07:00

Miskolctapolcai halálos pinceomlás: nem érzi magát felelősnek a vállalkozó (fotók, videó)

A Miskolci Járási Ügyészség vádemelést tervez az ügyben, hosszú évek várhatnak a 45 éves férfire.

Horváth Imre

Hárman haltak meg egy évvel ezelőtt a pinceomlásban

Fotó: Bujdos Tibor

Ahogy a múlt héten beszámoltunk róla: lezárta a nyomozást a vármegyei rendőr-főkapitányság a tragikus baleset egy éves évfordulóján és vádemelési javaslattal adta át a tapolcai pinceomlás nyomozati iratait az ügyészségnek. Azt is megírtuk, hogy az elhunytak özvegyei hosszú időre börtönbe küldenék az ügyben érintett vállalkozót, amire meg is van az esély, hiszen mint megtudtuk, az ügyészség vádemelést, így bírósági eljárást tervez az ügyben. 

Megkeresésünkre dr. Jogg Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője elmondta, a nyomozás során került sor a gyanúsítottkénti kihallgatására annak a személynek, aki a pince bontás, bővítés kivitelezője volt, aki vállalta a munka elvégzését, amely aztán oda vezetett, hogy 2022. augusztus 31-én a szakszerűtlen bontás miatt a három személyre a több tonnás szikladarab rázuhant. 

A gyanúsításban, mint történeti tények kerültek felsorolásra a nyomozás során eddig már igénybe vett munkavédelmi, geológus szakértő vélemények, amelyek szakmai szabályszegéseket állapítottak meg. Ezen szakmai szabályszegések ok okozati összefüggésbe hozhatók a balesettel, így a három férfi halálával. 

Nem volt előkészítve

– A gyanúsított annak ellenére vállalta el a kivitelezési tevékenységet, hogy nem győződött meg kell-e építései engedély hozzá, illetve rendelkezésre áll-e ilyen engedély. Nem készült geológiai, hidrológiai és talajmechanikai vizsgálat. A kivitelezési tevékenységet úgy kezdte el, hogy nem volt egészségvédelmi, biztonsági, bontási terv, kockázatértékelés. A munkavállalókat nem látta el egyéni védőeszközökkel, munkavédelmi oktatásban nem részesítette őket. Nem gondoskodott az egészséget megőrző és veszélymentes munkakörnyezetről. Így nem gondoskodott a leeső tárgyak elleni védelemről, nem győződött meg a pince állékonyságáról, nem biztosított megfelelő dúcolást, alátámasztást. Ezek miatt megállapítható a szakmai szabályszegés – mondta el dr. Jogg Zsolt. 

Hozzátette: a gyanúsított nem tett vallomást, csak annyit mondott, hogy nem érzi felelősnek magát a bekövetkezett balesetért. Jelenleg vádemelési szakban van az ügy, melyben vádat tervez benyújtani az ügyészség a bíróságnak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában