Eljárás indult ellene

2023.04.20. 10:11

Borzalmas: Egy 15 éves lány volt a plázabeli bántalmazó

A kényszerítés az, „aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön.”

BOON

Meg kell védeni a gyermekeinket a bántalmazásoktól

Egy diáklány egy bevásárlóközpontban alázta meg és ütötte meg ismerőseit Miskolcon. Az esetekről videók is készültek, amelyek alapján büntetőeljárás indult. A törvény betűi világosak: kényszerítés az, „aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön”. A társadalmi elvárás is világos, védeni kell a gyerekeket.

Elemezték a felvételt 

A Miskolci Rendőrkapitányság 2023. április 18-án a délután órákban jutott két olyan felvétel birtokába, amelyeken az látszik, hogy egy bevásárló központ parkolójában bántalmaznak és megaláznak (amint a későbbiekben kiderült 2023. április 5-én, illetve 17-én) egy-egy diáklányt. Az egyik felvételen a szóbeli megfélemlítést követően a támadó megüt egy másik lányt. A másik videóban a verbális agressziót és a pofont követően az elkövető térdre kényszeríti áldozatát, akinek bocsánatot kell kérnie.

Azonosították őket 

A felvételek elemzése és az adatgyűjtések eredményeként a nyomozók másnapra azonosították a felvételeken szereplő 11 és 14 éves sértettet, illetve a 15 éves bántalmazót is, aki mindkét esetben ugyanaz a lány. 

A Miskolci Rendőrkapitányság a bűncselekmények elkövetésével megalapozottan gyanúsítható diáklánnyal szemben kényszerítés bűntett és garázdaság vétség elkövetése miatt indított eljárást.

A gyermekek védelmében 

A Miskolci Rendőrkapitányság az eset kapcsán felhívja az érintettek figyelmét, hogy gyermekeink védelme közös érdek. A rendőrségi tapasztalatok szerint a megaláztatással is együtt járó bűncselekmények sértettjei súlyos traumát élnek át. A félelem szülte közöny pedig megbénítja az eset szemtanúit, akik szintén sérülnek lelkileg egy-egy ilyen esemény után. Ezért fontos, hogy a diákok, gyerekek tudják, hogy van megoldás, számíthatnak a családra, pedagógusokra, iskolaőrökre, rendőrökre, felnőttekre.


 

A szakemberek a következőkre hívják fel a diákok figyelmét:

Konfliktusaidnál kerüld az erőszakot! 

Maradj higgadt, törekedj a kompromisszumra! 

Kerüld nézeteltéréseid online kibeszélését! 

Beszéld meg személyesen a problémádat! 

Kérd felnőtt segítségét!


 

Iskolapad vagy a vádlottak padja? 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az eset kapcsán felhívja a szülők és a diákok figyelmét arra is, hogy a Büntető Törvénykönyv szerint, garázdaság az, ha valaki kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. A kihívóan közösségellenes magatartás a társadalmi együttélési szabályok nyílt, vagy tudatos, egyértelmű semmibevételét jelenti. 

Továbbá az erőszak irányulhat tárgyra és személyre is. A személyre irányuló erőszaknak nem kell feltétlenül sérülést okoznia, elegendő a másik ember testének támadó szándékú érintése is. 

Fiatalkorú gyermekek pedig már büntethetők garázdaság elkövetéséért! Egy iskolai vitás helyzet erőszakos elintézése pedig a bíróságon is végződhet!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában