Tárgyalás

2022.05.04. 12:56

Súlyosította a törvényszék a sajókazai bálázógépes baleset vádlottjának büntetését

Jogerősen befejeződött annak a férfinak a büntetőügye, aki egy sajókazai telephely vezetőjeként több munkavédelmi előírást is megszegett és ezzel hozzájárult ahhoz, hogy az egyik dolgozó súlyosan megsérült.

Fotó: Shutterstock

Az elsőfokon eljárt Kazincbarcikai Járásbíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott tudomással bírt a bálázógép hibájáról, és megszegte kötelezettségét azáltal, hogy eltűrte annak éveken át tartó, védőrács nélküli üzemeltetését, valamint azt is, hogy a dolgozók a bálázó működése közben a hibaelhárítás érdekében manuálisan avatkoztak be. Így történt, hogy a gép működés közben berántotta a sértett karját, aki a baleset következményeként a jobb felső végtag csaknem teljes traumás csonkolását szenvedte el.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek, és ezért őt 3 évre próbára bocsátotta.

A büntetés célja kettős, mégpedig az, hogy a jövőben sem a terhelt, sem más ne kövessen el bűncselekményt. Az utóbbi szempont hatékonyabb érvényesítése, tehát a társadalom felé megfogalmazott elvárás nyomatékosítása miatt a másodfokon eljáró Miskolci Törvényszék úgy ítélte meg, hogy a büntetés súlyosítása indokolt. Figyelemmel kellett lenni ugyanis arra, hogy a vádlott a telephely vezetőjeként, így a munkavédelmi előírások betartásáért felelős személyként huzamos időn keresztül tűrte meg a balesetveszélyes helyzetet. Az ilyen tisztséget betöltő személyeknek érdemi ráhatása van egy üzem megfelelő működésének biztosítására, amelynek érdekében a hibaelhárítás iránti intézkedéseket meg kell tenni, a veszélyes állapoton változtatni kell.

Mindezeket mérlegelve a törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta és a vádlottat 180.000 forint pénzbüntetésre ítélte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában