A mentőszolgálat két munkatársa ellen indult eljárás

2022.05.09. 15:42

Csenyétei haláleset: döntés született az ügyben

Az eljárás megszüntetéséről döntött az encsi járási ügyészség abban az ügyben, amely a mentőszolgálat két munkatársa ellen indult egy férfi halála kapcsán.

ÉM

Fotó: Illusztráció

Fotó: Csapó Balázs

2020. január 25-én történt az ominózus eset, amikor Csenyétéről segélyhívás érkezett, miszerint egy férfi rosszul lett otthon a fürdőkádban. A mentőszolgálat munkatársa telefonon keresztül instruálta a családot az újraélesztéshez és esetkocsit riasztott a helyszínre. Azonban közben több hívás is befutott a helyszínről, amelyben fenyegetések is elhangzottak, ezért a mentősök a falu határában megálltak, hogy rendőri biztosítást kapjanak, mivel veszélyeztetve érezték magukat. A férfi végül elhunyt és foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult eljárás két mentős ellen az Encsi Rendőrkapitányságon. Ezt szüntette meg a járási ügyészség április 13-án.

Érdeklődésünkre dr. Jogg Zsolt, főügyészségi ügyész, helyettes szóvivő elmondta, a vizsgálat azt állapította meg, hogy nincs arra vonatkozó rendelkezés, amely megállapítaná, hogy, ha a mentőszolgálat munkatársainak veszélyeztetettsége megalapozott, akkor a karhatalom, vagyis a rendőri segítség megérkezése előtt meg kell-e győződni a mentésirányítónak a veszélyhelyzetről, illetve meg kell-e kezdenie a mentősöknek a segítségnyújtást. Így a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés tényállása sem áll fenn. Ugyanakkor a szakértői vizsgálatok azt sem állapították meg, hogy lett volna ok-okozati összefüggés a kötelességszegés és a sértett halála között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában