Ítélet

2021.12.09. 09:17

Szabadulása napján már bozótvágó késsel ölt volna

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség nem tartja indokoltnak a büntetés enyhítését.

Forrás: Shutterstock

A Miskolci Törvényszék emberölés bűntettének kísérlete miatt 15 év szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a többszörös visszaeső férfit, aki letartóztatásából való szabadulása napján bozótvágóval támadt az utcán hangoskodó társaság egyik tagjára.

 

A vádlott a fegyházban végrehajtandó büntetéséből feltételes szabadságra nem bocsátható - írja a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség közleménye.

 

Az agresszív természetű elkövető 2019. késő őszén rokonaival éppen a más büntetőügyből történt szabadulását ünnepelte, amikor újabb konfliktusba keveredett. A borsodi kisvárosban egy lakásban italozó, fiatalokból álló társaság a hajnali órákban további szórakozás céljából hangosan beszélgetve elindult. A vádlott testvére, akinek házánál elhaladtak, rossznéven vette hangoskodásukat és agyonveréssel fenyegette meg őket. A társaság egyik tagja – a későbbi sértett - erre visszaszólt, majd szóváltásba keveredett a számára ismeretlen személlyel, aki végül kiment az utcára. A két férfi vitája verekedésig fajult, azonban a társaság többi tagja szétválasztotta őket. Ezt követően a férfi visszament a házba, a fiatalok pedig tovább folytatták útjukat. Nem sokkal később azonban már a vádlott szaladt utánuk, kezében egy körülbelül 1 méter pengehosszúságú bozótvágóval. A megrémült fiatalok menekülőre fogták, a sértett azonban megbotlott és a földre esett. A vádlott utolérve őt a kezében tartott bozótvágó élével, ölési szándékkal 4- 5 csapást mért a földön fekvő sértettre, miközben azt kiabálta, hogy „meg fog halni, mert levágja a fejét”. A sértett a karját maga elé tartva próbálta elhárítani a támadást, de a vádlott így is súlyos fejsérülést okozott neki. Az elkövető a bántalmazást csak az egyik, időközben odaérő hozzátartozója felszólítására hagyta abba, majd távozott a helyszínről. A halálos eredmény elmaradása csak a véletlen szerencsének, illetve a sértett védekezésének volt köszönhető.

 

A vádlott a bűncselekmény elkövetését részben beismerte. Védekezésében csak a testi sértésre irányuló szándékot ismerte el, következetesen tagadta, hogy tette emberölésre irányult volna. Az ítélet ellen védőjével elsősorban felmentésért, illetve a bűncselekmény enyhébb minősítése és a büntetés enyhítése végett fellebbezett.

 

A megyei főügyészség az ítéletet tudomásul vette. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint semmilyen méltányolható indoka nem volt a vádlottnak a sértett és társasága után szaladni, a korábbi konfliktus már befejeződött, mindenki haza indult, amikor a vádlott beavatkozott. Különös súllyal esik latba az a tény, hogy alig szabadult korábbi ügyéből, máris újabb kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekményt valósított meg. Az élet kioltására különösen alkalmas eszközzel kaszabolta áldozatát, noha tőle előzőleg semmilyen sérelmet nem szenvedett el. Cselekményét nemcsak többszörös visszaesőként, de kitartó szándékkal követte el, s csak az odaérkező hozzátartozója felszólítására hagyta abba a bántalmazást. A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint a vádlottal szemben kiszabott tettarányos büntetésnek megfelelő visszatartó ereje van, enyhítésének törvényes indoka nincs.

 

A fellebbezéseket a Debreceni Ítélőtábla bírálja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában