ítélet

2021.11.18. 17:01

Enyhébb büntetést a rendőrre támadónak

A bíróság szerint két év börtönbüntetéssel is elérhető a nevelési cél.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Enyhítette a Miskolci Törvényszék annak a férfinak a büntetését, aki még 2020 márciusában támadt intézkedő rendőrökre Alsóvadászon. Két társát már korábban elítélte a bíróság hivatalos személy elleni erőszak miatt, egyiküket egy évre, másikukat egy év tíz hónapra. Két másik vádlott négy év hat hónapot, illetve öt évet kapott, utóbbi fellebbezett, az ő ügyében született most jogerős ítélet.

Az elsőfokon eljárt Szikszói Járásbíróság által megállapított tények szerint a bejelentésre kiérkező rendőröket a vádlottak előbb becsületsértő kifejezésekkel szidalmazták, majd vasvillával, fejszével támadtak rájuk. Egyikük egy betondarabot dobott a rendőrök felé, miközben megöléssel fenyegette őket. A vádlottakat családtagjaik próbálták visszatartani, de csak az erősítés érkezése csillapította le őket.

Az első rendű vádlott ügyvédje szerdai védőbeszédében azt fejtette ki, védence az alkalmazott könnygáztól feldúlt állapotba került, s ijedtében kapta föl a vasvillát. Azzal nem akart sérülést okozni, csak nyomatékosítani akarta, fejezzék be a rendőri intézkedést, mert nem tett semmit, ami azt indokolná. Az ügyvéd szerint a férfi nem is akarta eldobni a rendőrök felé a vasvillát, felesége felszólítására neki odaadta az eszközt. A becsületsértő kifejezések használata nem szerepel tényállásként, nem helytálló azt súlyosító körülményként számítani, és a felvételek sem támasztják alá a trágárságot. Szerinte a kiszabott joghátrány túlságosan súlyos. A vádlott azt mondta, nem volt jó állapotban akkor, anyja nem sokkal korábban halt meg. Munkahelye is volt, kiskorú gyereke van, akiket nevelnie kellene. Beismerő vallomást tett bocsánatot kért a rendőröktől.

A másodfokú bíróság a vádlott börtönbüntetését és közügyektől eltiltását két évre mérsékelte. A Szikszói Járásbíróság nem sértett eljárási szabályt, okszerűen következtetett a bűnösségre. A minősítés is helytálló volt, helyesen feltárta a bíróság az enyhítő és súlyosító körülményeket, de ez alapján indokolt a lényeges enyhítés. A büntetés általános célja a társadalom védelme, különös célja az egyéni és általános megelőzés. Az egyéni megelőzésben a személyiséghez mért arányos büntetés szolgálja a kitűzött cél elérését. A börtönbüntetés indokoltnak tekinthető, de tartama eltúlzott. Bár a vádlott büntetett előéletű, kisebb súlyú cselekményekért kapott pénzbüntetést. Ez ugyan jelentős tárgyi súlyú cselekmény, ám az elkövetési mód nem indokolta a középmérték alkalmazását.

Az ítélet után a vádlott könnyek között köszönte meg az ítéletet.

https://boon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/rendorokre-tamadt-alsovadaszon-jogeros-itelet-szuletett-6008816/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában