Elképesztő felelőtlenség

2021.07.30. 14:36

Videó: Szinte biztos, hogy gyújtogattak a Bükki Lovasparkban

Péntek hajnalban rettenetes hírre ébredt Maczák Péter: lángokban állt a bükkszentkereszti lovarda.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Hajnali fél 5-kor érkezett a telefonhívás a tűzoltók és a tulajdonos felé a lovastanya egyik segítőjétől, hogy lángol a tanya.

Péterék barátja még idejében észlelte a tüzet, kihajtotta a szomszédos, akkora már ugyancsak lángra kapott tetejű boxban lévő lovat is. Ezzel pedig megmentette az életét. A közösségi oldalon keresték az ijedtében elszaladt Bonit, aki azóta szerencsére meglett, két biciklis talált rá a Bükkszentlászlóra vezető keskeny út szélén, a korláthoz odaszorulva az árokban. Szerencsére a riadalmon kívül nem esett baja, mire odaértünk, már békésen nyammogta a szalmáját új helyén. A közösségi média összefogása most nagyon jól jött, rengetegen megosztották a bejegyzést.

Boni és gazdája

Brutális látvány

Elképesztő erre ébredni, mondta Maczák Péter, a Bükki Lovaspark tulajdonosa. Nos, a látvány is az volt.

– Sajnos úgy néz ki, hogy gyújtogatás áldozata lett a tanya, egy nagy szénaboglya volt a tűz forrása. Tizenkét perc alatt kiértek a bükkszentkereszti önkéntes tűzoltók, akiknek ezúton is hálásan köszönöm a gyors reakciójukat és munkájukat, mert megmentették a lovardát. Számunkra nagyon komoly károk keletkeztek, egy dupla box teljesen leégett, egy másiknak a teteje és egyik oldala szintén, illetve egy gyönyörű lovaskocsink, amit nemrégiben vásároltunk. Ami nagyon fájó, hogy a kocsi melletti boxban volt egy állat is… – mesélte a szörnyű hajnal részleteit Péter. – A tűzszakértő úgy fogalmazott, hogy nagyon el lehet keseredve, aki ezt tette. Mivel a környéken nincs áram, vezeték, vagy bármi, ami öngyulladással tüzet okozhatna, szinte biztos, hogy szándékos gyújtogatás történt. Noha ezt a katasztrófavédelem munkatársai és a szakember hivatalosan még nem jelentették ki. Ez azért is óriási felelőtlenség, mert hőségriadó van, szárazság, rekkenő a forróság, itt vagyunk az erdő szélén, a falu határában. Hatalmas szerencse, hogy nem lett tragédia a vége – fűzte hozzá elképedve.

Nem lehet baleset

Arra is rákérdeztünk, hogy esetleg lehetett-e véletlen, akár egy arra kószáló idegen cigarettacsikkjétől, vagy bármi hasonlótól, de a tulajdonos, a tűzszakértői véleménnyel egybehangzóan határozottan állítja, hogy ez kizárt dolog.

– Nem találtunk szemetet, vagy bármit, ami arra utalna, hogy itt járt volna valaki és véletlenül történt volna a dolog. Nagyon régóta itt van a tanya, a lángra kapott szénabála pedig csütörtökön került a lovaskocsira. Ráadásul hajnalról beszélünk, amikor a pára is közrejátszik, minden nedves, emiatt ezt a lehetőséget kizárták. Valakit vagy a lovaspark, vagy az én személyem zavarhatott ennyire. Most az én fájdalmam nagyobb, illetve az a döbbenet, hogy egy élő, kiszolgáltatott állat mellett gyújtogatnak. Én ezt nem is értem… Ez abszolút elfogadhatatlan. Nagyon kevesen múlott, hogy a másik sorra is átterjedjen a tűz, és még több ló kerüljön veszélybe. – mondta kissé keserűen.

Többmilliós kár

A kár úgy 2-3 millió forintra rúg, árulta el Péter, mivel mindent saját erőből, baráti segítséggel építettek fel, piaci áron ez több is lehet. Ugrott az új lovaskocsi is, meg kell bontani a szomszédos lovas boxot, és még az is rejthet kellemetlen meglepetéseket.

– Ez számukra nagyon komoly veszteség, de a legfontosabb, hogy emberek és állatok nem sérültek meg. A tanya megmaradt, élünk, majdnem virulunk, és innen folytatjuk. Várjuk, hogy a szakértők lezárják az ügyet, megtörtént a feljelentés, elindult az eljárás. Valójában nem érdekel, hogy ki és milyen szándékkal tette, csak előre nézünk, és szeretnénk mindent rendbe tenni és helyrehozni, hogy továbbra is kiszolgálhassuk a lovagolni vágyó vendégeinket.

A történet pozitívuma az, már ha lehet egy ilyen helyzetnek, hogy folyamatosan érkeznek a megkeresések hozzájuk. Magánemberek, lovastanyák küldik az üzeneteket, hívásokat akár ismeretlenül is, hogy szeretnének segíteni, eszközöket, lótartást ajánlanak fel. Ez a hatalmas összefogás sok erőt ad nekik, tette hozzá Maczák Péter, miközben odaadóan és nyugtatóan simogatta az egyik legfélénkebb állatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában