hátba szúrta

2020.07.14. 17:30

Minden előzmény nélkül szúrt

Késztetést érzett, hogy csináljon valamit, így elővette a zsebében tartott kést.

Tóth Balázs

Forrás: ÉM

Nem született határozat az előkészítő ülésen annak a férfinak az ügyében, aki még 2018 decemberében szúrta hátba az anyját Járdánházán.

Az ügyészség emberölés kísérletével vádolta meg a terheltet, aki 2018. december 19-én délben édesanyjával annak testvérénél tartózkodott.

Ellentmondó vélemények

Az anya épp ebédet készített, fia pedig a kanapén egy vallásos könyvet olvasott. Egyszer csak felpattant, anyja mögé ugrott, a zsebéből elővett tíz centiméter pengehosszúságú késsel pedig háromszor hátba szúrta. A nő kiabált, hogy „ne bánts, Dávid, én vagyok az anyád!”, erre a fia kiment a házból az utcára, a kést eldobta. Az anya a szomszédtól kért segítséget, hamarosan kiérkeztek a mentők, a rend­őrök pedig tíz percen belül elfogták a szurkálót, aki az utcán várta őket. Az ügyész idézett az orvos­szakértői véleményből, a háromból kettő szúrás csontot ért, egy pedig a hónaljnál a mellüreget is érte, de mellüregi szervet nem sértett. A nő maradandó károsodást nem szenvedett, sérülése két hét alatt gyógyult, de ha az egyik szúrás kevéssel arrébb megy, akkor halálos lehetett volna. Az ügyész felidézte, a terhelt beismerte tettét, amelyet azzal magyarázott, hogy a Bibliát olvasva halálfélelme lett, késztetést érzett, hogy valamit tegyen. Mértékes indítványt nem tett, mert az elmeorvosi és a pszichológiai szakvélemény ellentmond egymásnak: az első szerint a terhelt elmeállapota nem kóros, ezért beszámítható, míg utóbbi szerint az értelmi fogyatékosság határán áll.

Kóros romlás

A szakvélemények szerint az elkövető közönyös, a beleérző képesség hiánya jellemzi, a cselekménykor szokványos ittas állapotban volt. Érzelmileg színtelen, érdektelen, de nem személyiségzavaros. Intellektusa viszont igen alacsony, nagyon gyenge a mentális kontrollja, erős érzelmi felszólítás esetén bizarr, alkalmazkodást elutasító regresszív viselkedés jellemzi. Egyebek közt befolyásolható, szenzitív, erős szorongás, a valóságfunkció kóros romlása állapítható meg. A terhelt a korábbi vallomásait tartotta fönn, és beismerte, ami a vádiratban áll, az az igazság. Felolvasták korábbi vallomásait, miszerint a Biblia olvasása közben furcsa érzése, halálfélelme lett, a szívénél szorítást érzett. Késztetést érzett, hogy valamit csináljon, ezrét benyúlt a zsebébe, elővett egy kést (amelyet korábban egy ismerős házából hozott el), anyjához ugrott, háromszor-négyszer megszúrta. Aztán kiment, a kést eldobta, egy ismerősnek mondta, hogy megszúrta az anyját és kért egy szál cigit. Majd kiállt az utcára, míg megjöttek a rendőrök.

A bíróságon felidézték, hogy az év augusztusában Budapesten is megszúrta egy ismerősét, combon és mellkason, életveszélyt okozó testi sértés miatt első fokon egy év nyolc hónap, négy évre felfüggesztett büntetést kapott.

Magába zárkózott

A tanúk közül az anya nem tett vallomást, mint mondta, nem kívánja fia büntetését. Testvére elmondta, nem volt otthon a cselekmény idején. A fiú két éve teljesen magába zárkózott, nem ment társaságba, ezt orvosnak is jelezték, de a testvére azt mondta, csak a foga fáj, azért nem megy sehova. Az egyik szomszéd szerint, akitől a sértett segítséget kért, nem volt vita anya és fia között. Látta, hogy a hozzá érkező nő vérzik, Dávid pedig eldobja a kést. Szerinte a terhelttel nem volt gond, nem volt agresszív, de a cselekmény előtti napokban zavartan viselkedett, magában beszélt, leszegett fejjel járt.

A bíróság a tárgyalásokon szakértőket hallgat majd meg, miért viselkedett zavartan a terhelt és milyen állapotban volt valójában.

(A borítóképen: Az előkészítő ülésen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában