Korrupciós ügy

2020.06.16. 14:00

Bukott a rendőr, a vizsgabiztos, na és a testvér

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség egy rendőr és két társa ellen előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást.

Horváth Imre

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján folytatott nyomozás során a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség hétfőn összehangolt akcióban három helyszínen tartott kutatást, amelyben közreműködtek a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai.

A megalapozott gyanú szerint 2020 márciusában egy borsodi telephelyen megjelent egy férfi azzal, hogy testvére – egy rendőr zászlós –, mint egyéni vállalkozó tulajdonában álló munkagép időszakos műszaki vizsgálatát kérje. A vizsgabiztos – a hatósági eljárás során hivatalos személyként – a kormányhivatal iratai közé valótlanul azt rögzítette, hogy a vizsgálat kérelmezője a rendőr, és meghatalmazott az ügyben nem jár el.

A műszaki vizsgálat részét képezi az üzemóra állásának rögzítése és fényképen történő dokumentálása is, amit nem lehetett elvégezni, mert a munkagépben nem volt benne az üzemóra. Ekkor a rendőr telefonon azt javasolta testvérének, hogy egy másik munkagép üzemóráját fényképezzék le. Miután a testvérek ebben megállapodtak, a vizsgabiztos egy másik egyéni vállalkozó birtokában lévő, azonos típusú munkagép üzemóráját fotózta le és töltötte fel az ügyiratok közé úgy, mintha az a vizsgálatra vitt lassú jármű üzemórája lenne.

Kötelességének megszegéséért a férfi 2.000 forintot adott át jogtalan előnyként a vizsgabiztosnak, majd erről telefonon beszámolt testvérének, aki kevesellte az összeget és közölte, hogy 5.000 forintot szokott adni.

A nyomozó ügyészség hétfőn mind a három személyt gyanúsítottként hallgatta ki, akik a gyanúsítás ellen nem tettek panaszt. A rendőr tagadta a bűncselekmény elkövetését, míg a testvére és a vizsgabiztos beismerő vallomást tettek. A vizsgabiztos azt is elismerte, hogy a járművek időszakos műszaki vizsgálatához kapcsolódóan rendszeresen fogadott el vesztegetési pénzt.

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség elrendelte a vizsgabiztos őrizetét és indítványt tesz a Debreceni Járásbíróságnál bűnügyi felügyeletének elrendelésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában