ittas vezetés

2020.04.22. 11:30

Így ne üljön a volán mögé!

Ittasan, bódultan, jogosítvány nélkül is autóba ülnek...

Horváth Imre

Forrás: ÉM

Nem túl kedvezően alakulnak a tendenciák megyénk útjain ebben az évben. Az első negyedévben – annak ellenére, hogy már egy hónapja korlátozások vannak érvényben – a járművek száma az utakon ugyan csökkent, de a sérüléses balesetek száma nőtt.

Erősen ittasan

A halálos esetek száma ugyan jelentős mértékben csökkent, azonban az előző év első háromhavi adataihoz képest a sérüléses balesetek száma emelkedő tendenciát mutat, tudtuk meg Pitkó László alezredestől, a megyei rend­őr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől.

– Ami ettől is szomorúbb, hogy az ittasan balesetet okozók száma is jelentősen emelkedett, 2,5 százalékkal több ilyen eset van, mint az előző év azonos időszakában. Nincs olyan hét, hogy ne történne ittas vezető által okozott baleset, és ezek nem abba a kategóriába esnek, amikor valaki megiszik egy sört, masszív ittasságról van szó közepes vagy súlyosabb fokon.

A tavalyihoz képest szintén sokkal több az azon ittas vagy bódultan vezető autósok száma, akik még nem okoztak balesetet, hanem ellenőrzés kapcsán szűrték ki őket megyénk útjain. Az olyan sem ritka, akinél a vicc szerint az alkoholban található némi vér. Ha területileg nézzük ezeket az eseteket, akkor Miskolc után (amely méretében is adja magát, hogy az élen szerepeljen) a tiszaújvárosi, az ózdi és az encsi kapitányság területén fordultak elő leg­gyakrabban ilyen esetek az elmúlt időszakban.

– Hozzá kell tenni azt is, hogy fegyelmezetlenek a járművezetők, nem tartják be a korlátozást. A húsvéti hétvége alatt is sokan motorra pattantak, és a Bükkben kerestek a tavaszi motorozáshoz lehetőséget, találkoztunk Hajdú, Szabolcs és Pest megyéből is ideérkezőkkel. Sikerült ezeket a járművezetőket is kordában tartani, ahogy kollégáim továbbra is hatékonyan szűrik az ittas vezetőket is. Csak a forgalom-ellenőrző alosztály állománya naponta kettő ilyennel találkozik. A sofőrök talán abban bíznak, hogy most a rendőri erő le van kötve a veszélyhelyzethez kapcsolódó közterületi és karantén-ellenőrzések kapcsán, és így el lehet kerülni a felelősségre vonást. De ez téves feltételezés, hiszen ezen feladatok ellátása mellett is sok járművezetőt ellenőrzünk és szűrünk – hívta fel a figyelmet Pitkó László.

Az osztályvezető azt is elmondta: a továbbiakban is nagy hangsúlyt fektetnek ezekre az ellenőrzésekre, amelyek során a járművek állapotát is átnézik. Ugyanis sok rossz állapotú autó van az utakon, ahogy gond az is, hogy nagyon sok olyan ember ül volán mögé, aki alkalmatlan a jármű vezetésére koránál vagy egészségügyi állapotánál fogva. A család ne engedje az idős embereket vezetni.

Szigorú fellépés

– Ugyanakkor a háziorvosok felelősségéről is szót kell ejtenünk, gyakran nem kellő mértékben korlátozzák az idős emberek vezetői jogosultságát.

Volt olyan halálos baleset, amikor már előtte is volt vezetés közben rosszulléte az illetőnek, mégis hagyták, hogy vezessen, és tragédia lett a vége. Ha idős, beteg sofőrt ellenőrzünk, aki alkalmatlan a vezetésre, akkor szabálysértési eljárást indítunk, de soron kívüli alkalmassági vizsgálatot fogunk kezdeményezni. A balesetveszélyesen közlekedő vezetőket a járművezetéstől is eltilthatják. Tavaly majdnem kétezer esetben tiltottunk el hosszabb-rövidebb időre a járművezetéstől szabálysértőket, de ezt úgy tűnik, még fokoznunk kell! – jelentette ki az osztályvezető.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: Rendszeresek a közúti ellenőrzések)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában