biztonságban a strandon

2019.07.12. 17:30

Ne a „törölközőtrezorba” rejtsük el értékeinket!

Nyáron, strandon hajlamosak vagyunk megfeledkezni a legelemibb óvintézkedésekről is.

A strandon, vízparton szabadon hagyott holmink potenciális terepe a tolvajoknak

Forrás: Dreamstime

Gyakran előfordul, hogy több százezer forintnyi értéket (kamerát, útlevelet, pénzt, ékszert, iratokat, kocsikulcsot) hagynak az üdülők a vízparton, miközben boldogan csobbannak a hűsítő hullámok közé. Biztonsági intézkedés gyanánt törölközővel letakarják a drága cuccokat. Az óvatosabb üdülők a közelükben napozó ismeretlen személyeket kérik meg, hogy szíveskedjenek vigyázni értékeikre, amíg ők vígan fürdőznek.

Kevés értéket!

Aki a vízparti nyaralása során szeretne csak a fürdőzésre és pihenésre fókuszálni, és nem óhajt közben a vízparton hagyott értékei miatt aggódni, az lehetőleg olyan védett partszakaszt vagy élményfürdőt válasszon, ahol biztonságban tudhatja értékeit. Zárt területű szállodai partszakaszokon gyakorlatilag kizárható a lopási cselekmény. Különösen igaz ez akkor, ha még térfigyelő kamerarendszer is fel van szerelve.

Ma már egyre több olyan élményfürdő van, ahol az értékeinket értékmegőrzőben hagyhatjuk hátra (pénztárcánkat és személyi igazolványunkat is), mert a belépési jogosultságot biztosító speciális műanyag karperec segítségével a büfében fizetni is tudunk. Ezzel a vízálló karpereccel tudjuk nyitni és zárni az öltözőszekrényünket, és ezzel léphetünk be az előzetesen már befizetett kényelmi szolgáltatásokra (masszázs vagy szauna).

Nagyon sok pihenőközpontban és zárt strandszakaszon gondoskodnak biztonsági igényeinkről, így például a napozóágyra erősítenek számkombinációs miniszéfeket értéktárgyaink megóvása érdekében.

Amennyiben szabadstrandot választunk, ott is jelentős különbségek vannak. Érdemes olyan biztonságosabb partszakaszt választanunk, ahol valamilyen biztonsági ellenőrzést tapasztalunk.

Értékőrző

Talán ma még nem túlságosan jellemző, de remélhetően egyre több szabadstrandon rendőrök vagy biztonsági őrök is felügyelik a rendet.

Nagy segítséget jelent, ha értékmegőrző szolgálat működik, mert ott leadhatjuk megőrzésre azokat az értéktárgyainkat, amiket biztonságban szeretnénk tudni. Minél több értéktárgyat hagyunk biztonságos helyen, annál kisebb annak az esélye, hogy lopás áldozatává váljunk.

Lehetséges, hogy kicsit szokatlannak tűnik az ötlet, de manapság már kaphatóak olyan vízálló övtáskák, amibe minden szükséges értékünket beletehetjük, és a vízbe is magunkkal vihetjük. Pénztárcánkat, kocsikulcsunkat és akár mobiltelefonunkat is vízmentesen lezárhatjuk, és derekunkra erősítve magunkkal vihetjük. Ez különösen olyan vadregényes vízpartokon lehet rendkívül hasznos eszköz, ahol nem áll rendelkezésre értékmegőrző. Egy ilyen övtáska beszerzése még 3000 forintba sem kerül, viszont egy percig sem kell a tulajdonosának aggódnia mobil­telefonja vagy pénztárcája miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában