Dövényi emberölés

2019.06.28. 17:30

Életfogytiglan és könnyek a dövényi emberölés ítélethirdetésén

Úgy tűnik Albertnek csak azért kellett meghalnia, mert többre vitte az életben, mint gyilkosai.

Horváth Imre

Ítélet a dövényi emberölésként elhíresült ügyben

Nagy készültség, és médiaérdeklődés mellett hirdetett ítéletet a Miskolci Törvényszék pénteken délelőtt a dövényi emberölésként elhíresült ügyben. Ahogy korábban már megírtuk: a sértett pár és a vádlott trió együtt ültek autóba 2018 február 4-én késő este, hogy átmenjenek egy közeli településre szórakozni, azonban V. Albertet az autóban már többször megszúrták, majd egy putnoki ház pincéjébe mentek, ahol a sebesült férfit brutálisan megölték, amelyet élettársának végig kellett néznie.

A törvényszék 10 hónap alatt 17 tárgyalást tartott az ügyben, ötven tanút és szakértőket hallgatott meg. A sértett nőt, a cselekmény kirívóan erőszakos jellege miatt különleges bánásmódot igénylő személlyé nyilvánítva, kihallgatását távmeghallgatás útján foganatosította, két hete a perbeszédeket is megtartották, pénteken pedig ítéletet hirdetett dr. Horváth Mária bírónő.

Eldöntötték, megölik

A megállapított, és a bíróság által elfogadott tényállás szerint a sértett V. Albert megbecsült tagja volt élettársával, Sz. Georginával együtt a dövényi közösségnek. Mindketten tanultak, dolgoztak, képezték magukat, ingatlant, autót vásároltak, családot terveztek. Soha nem kerültek szembe a törvénnyel, nem volt haragosuk, és bár V. Albert gyakran megfordult a helyi kocsmában, de csupán a társaság miatt, alkoholt ritkán ivott. Az elsőrendű vádlott. V. Simon, vagy becenevén Rocco viszont nem régen költözött a településre, aminek az ott élők nem nagyon örültek, ugyanis agresszív, „késes” ember hírében állt. A bírónő hangsúlyozta, hogy a településen erőszakos bűncselekmény egyáltalán nem történt korábban.

Az ominózus estén Albert a kocsmában szórakozott, ide tért be Rocco, az unokatestvére V. József, becenevén Pepes, aki látogatóba érkezett, illetve egy helyi nővel találkozni, akivel az interneten ismerkedett meg, valamint Rocco élettársa, G. Marietta. Az este folyamán együtt szórakoztak, majd átmentek a kocsma 21 órai bezárásakor a Pepes által meglátogatott nő lakásába, aki pont szemben lakott Albertékkel. Georgina többször hívta a nőt és Albertet is telefonon, kérve a párját, hogy menjen haza, mivel aggódott érte amiatt, hogy milyen társaságban van. Albert az este folyamán kitalálta, hogy menjenek át Jákfalvára az unokatestvéréhez, ott szórakozzanak tovább, és ekkor megkérdezte G. Mariettát, tudva, hogy van autója: „Csaje, átviszel-e Jákfalvára?” Ez a mondat pedig végzetesnek bizonyult, ugyanis ezek után döntötte el a nő és V. Simon, hogy megölik a férfit. Marietta elment az autóért, amelybe a férfivel egyeztetve már bekészített egy kést, egy kardot, illetve egy álarcot. Georgina észlelve, hogy a társaság menni készül átment, és úgy döntött, ha már lebeszélni nem tudja Albertet a dologról, velük tart, hogy ne legyen baj.

Már az autóban szúrtak

Azt azonban nem sikerült elkerülni, sőt...! Amint elindult az autó, amelyet Marietta vezetett, Georgina ült az anyósülésen és hátul Simon középen, a férfi közölte, hogy most Putnokra mennek, és a pár meg fog halni, mivel nem tudják kivel húztak ujjat. Amikor a pár ellenkezni próbált, megütötték őket, elvették Georgina telefonját, és lenyomták az ajtó gombját. Marietta a kést is elővette, amellyel később V. Simon többször megszúrta a nyakán, és az arcán Albertet, amitől a férfi eszméletét vesztette.

Putnokon Rocco korábbi élettársának, B. Józsefnének a házához hajtottak, aki több gyermeke is van a férfitól. Itt a pincébe vitték Albertet és élettársát, majd V. Simon és V. József a bírósági megfogalmazás szerint ütötte, vágta, szúrta. Albert mászva menekülni próbált, amitől gyilkosai még dühesebbek lettek, és „még mindig nem akarsz megdögleni” felkiáltás újult erővel bántalmazták, amely során Rocco elvágta a torkát egy késsel, majd kardot véve a kezébe megpróbálta levágni a fejét is, ami azonban nem sikerült. Amikor kifáradtak az ölésben – még a holttestet is szúrkálták, amelyen összesen 27 metszett és 32 szúrt sebet találtak – kezdtek el gondolkodni, mi legyen Georgiával, akinek végig kellett néznie a brutális gyilkosságot, illetve V. Simon többször lenyalatta vele a vért a kardról is. Szóba került, hogy megölik, megerőszakolják (utóbbit csak azzal kerülte el, hogy közölte menstruál, amit a trió leellenőrzött), végül neki kellett átkutatni, levetkőztetni Albert holttestét és feltakarítani a vért, Marietta pedig hátulról combon is szúrta. A holttestet szőnyegbe csavarták, berakták az autó csomagtartójába, majd visszamentek Dövénybe, ahol belerakták a szennyvízaknába, Georginát pedig még egy napig fogvatartották, fenyegették, és elmondták neki mit kell hazudnia arról, hová ment Albert.

Egymásra vallottak

Az ügy elsőrendű vádlottja V. Simon lett, aki legtovább tartotta magát az előre kitalált meséhez, majd végül társaira vallott. A másodrendű vádlott V. József végig hallgatott, végül egy 36 oldalas írásbeli vallomásban vallott rá társaira, és mentegette magát. A harmadrendű vádlott G. Marietta vallott leghamarabb társaira, azt próbálta beállítani, hogy félelemből cselekedett, de csak menteni akarta a párt. Az ügyészség véleményét tette azonban magáévá a törvényszék is, miszerint a három vádlott szándékegységben követte el a bűncselekményt, kivégzésszerűen, emberi mivoltukból kivetkőzve, öncélú kegyetlenkedésekkel hajtották végre a védekezésre esélytelen áldozaton, miközben motivációjuk sem volt a gyilkosságra. G. Marietta Georginának azt mondta, azért ölték meg a párját, mert „Rocco nem szereti a nagyképűsködést, ha valaki nagyra tartja magát”. Dr. Horváth Mária bírónő a tárgyaláson erre úgy reflektált: úgy tűnik az volt a bűne, hogy többre vitte, nem kellett kést tartania az ágya mellett ahhoz, hogy a közösség elismert tagja legyen... A Georginával szembeni szexuális próbálkozásokról is azt mondta, nem szexuális indíttatású volt, hanem a dominancia kifejezésre juttatása. A negyedrendű vádlott B. Józsefné kapcsán pedig a bírónő megjegyezte: itt lett volna az ideje, hogy nemet mondjon Rocconak, ezzel lehet, hogy a gyilkosságot is megakadályozhatta volna, illetve kérdésként fogalmazta meg, hogyan tud olyan házban élni, ahol brutális kegyetlenséggel kivégeztek egy ártatlan embert?

Súlyos ítélet

A Miskolci Törvényszék elsőfokú határozatában bűnösnek mondta ki az elsőrendű vádlottat, előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, aljas indokból elkövetett emberölés és személyi szabadság megsértésese miatt több minősítéssel, illetve kiskorú veszélyeztetése miatt, mivel a putnoki háznál az egyik gyermekét felébresztette, és a kezébe kardot adva kiállította figyelni. Mindezek mellett halmazati büntetésként, visszaesőként, társtettesként elkövetett minősítéssel életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte, azzal együtt, hogy feltételesen szabadlábra legkorábban 35 év múlva kerülhet, és egy felfüggesztés alatt álló nyolc hónapos börtönbüntetését is le kell ülnie. A másodrendű vádlottat a kiskorú veszélyeztetése kivételével ugyanabban a vádpontban találta bűnösnek, életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, leghamarabb 25 év múlva kerülhet feltételesen szabadlábra. A harmadrendű vádlottat ugyanebben, de nem társtettesként, hanem bűnsegédként találta bűnösnek, illetve súlyos testi sértés kísérletében és 25 év fegyházbüntetésre ítélte, amely hétharmadának letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra. A negyedrendű vádlott bűnösségét bűnpártolás miatt állapította meg, őt 4 év szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

A tárgyalóteremben jelen voltak a vádlottak családtagjai, illetve az áldozat édesanyja is. Az ítélethirdetésnél a harmadrendű vádlott édesanyja tört ki zokogásban, míg az indoklás során, amikor a bírónő Albert testi és lelki szenvedéseiről beszélt az ő édesanyja omlott össze. Nem különben megviselte láthatóan a vádlottakat is a súlyos ítélet, lehajtott fejjel, reményvesztett arccal ülték végig a majd két órás indoklást a maszkos BV intézeti műveleti csoportos kísérőik között. Amikor a büntetés tudomásul vételéről kérdezte őket a bírónő V. Simon ki is fakadt: ha lehet rögtön akasszák fel, végezzék ki. Végül az ítélet ellen a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be elsősorban felmentés, másodrészt enyhítés miatt, a negyedrendű jelentős enyhítést kérve. Az ügyész a III. r. vádlott kivételével tudomásul vette a bíróság döntését, míg vonatkozásában 3 nap nyilatkozattételi időt tart fenn.

A másodfokú eljárás a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik, mely idejére az emberölésben bűnösnek kimondott vádlottak letartóztatásban maradnak.


Érthetetlen intézkedés

Az ügynek van egy meglehetősen érdekes mellékszála. Amikor a holttesttel visszafelé hajtottak az autóval, rendőri ellenőrzésbe futottak, azonban átjutottak rajta egy bírsággal. Az ítélethirdetésen dr. Horváth Mária bírónő megjegyezte, az ellenőrzést azért tartotta a rendőrség, mert betörések voltak a környéken. Két autót állítottak meg az éjszakai órában (02.47-kor ellenőrizték az autót a jegyzőkönyv szerint), egy kisteherautót, amely kenyeret szállított, ismerték is a rendőrök, mégis kinyittatták a rakteret. Illetve az ominózus autót, amelyben három büntetett előéletű ember ült, a rendőrök mégsem ellenőrizték a csomagtartót, csak bevilágítottak a lámpával. G. Mariettát egyébként megbírságolták, a nő úgy emlékezett azért, mert kopottak voltak a gumik, a rendőrök úgy, hogy azért mert nem volt bekötve az öve, míg a papíron az áll, hogy ittas vezetésért, ám a rendőrök a törvényszéken azt állították, elírták ezt a jegyzőkönyvben. Kétszer is...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában