Új ipari forradalom

2022.07.14. 14:40

A szaktudás, a leleményesség, az együttműködés példája a Jabil új innovációs központja

Átadták csütörtökön délután dr. Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője jelenlétében Tiszaújvárosban a Jabil új Automatizálási, Oktatási és Innovációs Központját.

SZB

Fotó: Bujdos Tibor

A gyártási megoldásokat nyújtó, átfogó tervezési, gyártási, ellátási lánc- és termékmenedzsment szolgáltatásokat kínáló vállalat, a Jabil 22 ezer négyzetméteres gyártóüzemének szomszédságában található, JATIC nevet viselő új központ 320 millió forintos – 800 ezer dolláros – tőkeberuházást jelent. Összefogja a telephely élvonalbeli technológiáit és automatizálási képességeit egy külön e célra kialakított területen.

Világszínvonalú megoldások

Kékesi Sándor, a Jabil Tiszaújváros ügyvezető igazgatója számolt be arról, hogy az 560 négyzetméteres komplexum építése 2021 novemberében kezdődött. A létesítményt az automatizálási fejlesztés, az elektromos és mechanikai összeszerelés, az Ipar 4.0 szoftverfejlesztés, a 3D nyomtatás és a magas szintű komplex összeszerelés és integráció kiválósági központjának szánják.

"A Jabil Tiszaújvárosnál a JATIC révén egyedülálló módon abban a helyzetben vagyunk, hogy legkorszerűbb technológiáinkat ötvözve és kihasználva olyan személyre szabott megoldásokat fejlesszünk ki, amelyek értéket biztosítanak meglévő ügyfeleink és jövőbeli partnereink számára" - mondta a megnyitón Kékesi Sándor. "A JATIC jelentős előrelépést jelent a tiszaújvárosi Jabil számára a képességek és a kapacitás tekintetében, mivel a fejlett automatizálási tevékenységek, a robotika és az olyan élvonalbeli technológiák mostantól egy fedél alatt vannak, megkönnyítve az együttműködést és az innovációt, a tanulást, a folyamatintegrációt, a hatékonyság növelését és az átláthatóság javítását, mind az ügyfelek, mind a munkavállalók javára."

Csúcstechnológia és zöld ipar

"A világ ipara és az energetika jelentős átalakuláson megy át. Egy új ipari forradalomról is beszélhetünk. Ebben a világméretű versenyben csak azok maradhatnak talpon, akik ezzel a fejlődéssel azonosulnak, és a kihívásokra gyorsan tudnak reagálni" - fogalmazott beszédében dr. Koncz Zsófia miniszterhelyettes. Hozzátette: "A magyar kormány határozott szándéka, hogy az ország hatékonyan tudjon belekapcsolódni ebbe a folyamatba. A zöld technika és a hi tech ipar ideje következett el. Ebben a fejlődési folyamatban a Jabil kiemelt partnere a kormánynak. A munkát folytatjuk. A Jabilban folyó munka példázza azt, hogy a magasan hozzáadott értékű termékek gyártásának kell fókuszban lennie."

Dr. Koncz Zsófia kiemelte, hogy a magyar gazdaság elmúlt időszakának eredményei sikertörténetet tükröznek. A gazdasági növekedés - a járványidőszak ellenére - történelmi magasságokba emelkedett, és ezzel az Európai Unió élmezőnyében foglalunk helyet.

A megye egyik legnagyobb munkaadója

A Jabil egyébként Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legnagyobb munkaadója, a tiszaújvárosi telephelyen mintegy 4 ezer embert foglalkoztat. A régió 10 legjobb munkáltatója között a tiszaújvárosi Jabil idén elnyerte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kiemelkedő gazdasági szervezet kitüntetését. Az új központ nemcsak a vállalat képességeit mutatja majd be, hanem a Jabil munkatársai számára képzési létesítményként is szolgál, valamint a Miskolci Egyetemmel és a Debreceni Egyetemmel való stratégiai partnerség révén felbecsülhetetlen értékű oktatási forrás lesz a régió mérnökhallgatói számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!