Többletbevétel

2022.06.10. 17:30

Jó kétmilliárddal volt több az iparűzési adó a tervezettnél

Másfél milliárd forintos pénzmaradvánnyal vághatott neki a tiszaújvárosi önkormányzat az idei esztendőnek.

ÉM

Fotó: Vajda János

A város elmúlt évi elfogadott költségvetésében még 3 milliárd 550 millió forint helyi iparűzésiadó-bevételt irányoztak elő. A képviselő-testület májusi ülésén elfogadott zárszámadási rendeletben azonban már kicsivel több mint 5 milliárd 463 millió forint szerepelt, ami azt jelenti, hogy a tervezettnél jó 2 milliárd forinttal több iparűzési adó folyt be Tiszaújváros kasszájába. 

Jól teljesített a Mol 

Mint megtudtuk, a többletbevétel elsődleges oka a Mol Nyrt. Mol Petrolkémia Zrt. területén folyamatban lévő – mintegy 400 milliárd forint értékű – gigaberuházása, a poliolgyár építése. Ez úgynevezett „egyszeri bevételnövelő hatás” volt az iparűzési adóban, amely éppen 2021-ben jelentkezett. 

A növekményhez hozzájárult a kis- és közepes vállalkozások adóelőleg-csökkentésének és a túlfizetések visszautalásának a tervezetthez képest alacsonyabb összegű teljesülése is. A kieső bevételeket érintő kompenzáció összege az önkormányzat működési támogatásai között működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások jogcímen szerepel a költségvetésben. 

Összességében a város úgynevezett finanszírozási bevételei 3,2 milliárd forintban teljesültek. Ezen belül az év folyamán értékpapírok beváltásából, értékesítéséből 2,1 milliárd forint bevétel keletkezett, a 2020. évi költségvetési maradvány pedig 1,1 milliárd forint volt. 

Jutott, amire kellett 

A költségvetés működési kiadásai – a zárszámadás tanúsága szerint – 7,7 milliárd forintot tettek ki. Személyi juttatásokra 2,5 milliárd forintot, a munkaadókat terhelő járulékokra és szociális hozzájárulási adóra 431 millió forintot, dologi kiadásokra 1,4 milliárd forintot, az ellátottak pénzbeli juttatásaira 202 millió forintot költött az önkormányzat. 

Települési támogatásként összesen 84 millió forintot folyósított az önkormányzat, adósságcsökkentési települési támogatásban 13, települési lakhatási támogatásban 145 háztartás részesült, 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának ápolását, gondozását végző személy részére megállapított települési támogatást 43 fő részére nyújtottak, rendkívüli települési támogatásban 989 fő, iskolakezdési támogatásban 155 fő részesült. 

Felújítások, beruházások 

A felhalmozási költségvetés kiadásaira 877 millió forintot, ezen belül beruházásokra 591 milliót, felújításokra 122 millió forintot használt fel Tiszaújváros, ebből az önkormányzat 533 millió forintot fizetett ki beruházásokra és 108 millió forintot felújításra. A fennmaradó összegeket az intézmények költötték el. 

Finanszírozási kiadásként 2,3 milliárd forint szerepel a zárszámadásban, ebből értékpapír vásárlására összesen 2,3 milliárdot költött az önkormányzat. 

Az értékpapírok év végi állománya 1,2 milliárd forint, mely 200 millióval több, mint az előző évben. Az intézmények, illetve az önkormányzat 1,4 milliárdos maradványából 1,2 milliárd a 2022. évi költségvetésbe már beépült. A fennmaradó 268 millió forintból az intézmények kötelezettségvállalásainak fedezetéhez 17 millió forint előirányzatot, az önkormányzat eredeti költségvetésébe be nem épített feladatokra, kötelezettségvállalásokra további 6,9 millió forintot biztosított a testület.

(A borítóképen: A poliolberuházás már építése alatt is pluszbevételt hoz Tiszaújvárosnak | Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!