Zöldgazdaság

2022.01.17. 16:00

Nyílik a Zöld Nemzeti Bajnokok program

Legkevesebb húszmillió forintos támogatáshoz juthatnak a zöldgazdaságban működő vállalkozások.

Balogh Csilla

Fotó: Shutterstock

Tízmilliárd forinttal folytatódik a zöldgazdaság területén működő vállalkozások technológiafejlesztésének támogatása a Zöld Nemzeti Bajnokok program keretében. A pályázat előminősítésére január 19-ig lehet jelentkezni – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
 

Fenntartható munkahelyek 
 

„A kormány elkötelezett a nagy növekedési potenciállal rendelkező zöldgazdasági vállalkozások technológiafejlesztésének támogatása mellett, mert így lesznek nemcsak high-tech, hanem fenntartható munkahelyeink is Magyarországon, amelyekkel megnyerhetjük az előttünk álló évtizedet” – erősítette meg a közleményben György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. 

 

A Zöld Nemzeti Bajnokok program támogatások révén lehetővé teszi az energiahatékonysági fejlesztéseket kiszolgáló, a vízfelhasználás hatékonyságának növelését biztosító, az elektromobilitást elősegítő, a másodlagos forrásból alapanyagot előállító, valamint az egyszer használatos és egyéb műanyag termékeket helyettesítő készterméket gyártó cégek megerősítését. Eddig már csaknem félszáz ilyen vállalkozás nyert el támogatást – tette hozzá György László. 

 

A program keretében a vállalkozásoknak új eszközökre, gépek beszerzésére, ingatlanberuházás megvalósítására, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására, illetve kísérleti fejlesztésre, gyártási licenc és know-how beszerzésre, tanácsadás igénybevételére pályázhatnak. A zöldgazdaság területén működő vállalkozások 20 millió és 1,5 milliárd forint közötti támogatásban részesülhetnek. 

 

A támogatás formája feltételesen vissza nem térítendő, intenzitása maximum 50 százalék, vagyis 100 forint beruházásnak akár a felét is átvállalhatja az állam. A felhívásra azok a legalább 3 főt foglalkoztató vállalkozások pályázhatnak, amelyek rendelkeznek legalább egy lezárt, teljes üzleti évvel, és nem tartoznak a kata hatálya alá. 

 

További kritérium, hogy a pályázó vállalkozásnak a támogatási kérelem benyújtását megelőző utolsó jóváhagyott lezárt, teljes üzleti év éves beszámolója szerinti nettó árbevétele legalább 30 millió forint legyen. Pályázni csak az előminősítési tanúsítványok birtokában lehet. Az előminősítésére a znb.ifka.hu oldalon történő regisztrációt követően lehet jelentkezni 2022. január 19. éjfélig. A támogatási kérelmek benyújtására az értékelést követően, február 10. és 24. között lesz lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!