Lakossági kölcsön

2021.12.21. 19:00

Emelkedő hitelköltségek

A jegybanki alapkamat folyamatos növekedése begyűrűzik a lakossági kölcsönök piacára is.

ÉM

Fotó: Ádám János

A kormányzati támogatást élvező lakossági otthonteremtési, felújítási és energiahatékonysági célú kölcsönökön és a kamatmentes áruvásárlási konstrukciókon kívül a hitelköltségek emelkedésére lehet számítani a következő hónapokban. Összefüggésben van ez azzal, hogy az idei év után jövőre is 5 százalék közelében alakuló inflációval számol a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Várakozásaik szerint a novemberi, 7,4 százalékot elérő csúcs után a pénzromlás tempója a jövő évben fokozatosan csökkenni kezd. Ezzel szemben a termelői költségek emelkedésének áthárítása a vásárlókra az iparcikkek, a feldolgozott élelmiszerek és a szolgáltatások egyre szélesebb körében jelenik majd meg. Az inflációs nyomás a jegybank várakozásai szerint 2022 második felétől kezd majd általánosan mérséklődni, ami érezhető javulást hoz a statisztikákban is. 

 

Visszaeshet a kereslet 

 

A következő hónapokban azonban a banki reálkamatok gyors emelkedése várható. Bizonyos, hogy a koronavírus-járvány előtti éveknél tartósan magasabb reálkamat-környezettel fogunk kikerülni a normalizációs folyamatból – nyilatkozta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Világgazdaságnak. Az MNB kamatpolitikája a lakossági hiteltermékek körét sem hagyja érintetlenül. A jelenleg tapasztalható folyamatos alapkamat-emelés stratégiája a transzferár folyamatos növekedésével jár, ami rövid távon a hitelkamatokban is növekedést feltételez – fogalmazta meg várakozásait Szecső Róbert, a Budapest Bank régióvezetője. 

 

Hosszabb távon a kamat­emelés alapvetően a kamatkörnyezet változásától függ. A pénzpiaci hozamok növekedésével, illetve a jegybanki szigorítás nyomán emelkedő hitelkamatokra tekintettel mindenesetre a lakossági kölcsönök iránti kereslet visszaesésével számolnak a pénzintézetek. Kivételt jelentenek ez alól a többgyermekes, illetve a gyermeket vállaló családok számára az otthonteremtési kamattámogatással elérhető hitelek, amelyek iránt a kereslet tovább növekedhet. Ezek esetében ugyanis az ügyfél által fizetett kamatok nem változtak. 

 

Az ingatlanvásárlásban gondolkodók számára a kedvező kamatozású lakásvásárlási és otthonfelújítási hitelek mint alternatív lehetőségek továbbra is elérhetők, azonban a korlátozott hitelösszegük miatt az emelkedő ingatlanárak mellett nem feltétlenül elégségesek a kinézett lakás megvásárlására. Vagy több önerőre, vagy piaci feltételű lakáshitel igénybevételére is szükség lehet. 

 

A törlesztési terhek emelkedését átmenetileg a hosszabb futamidejű kölcsönök választásával lehet mérsékelni. Az alacsonyabb jövedelmű és emiatt kisebb jövedelem­arányos törlesztőrészlet mutatóval rendelkezőknek pedig érdemesebb most várni a hitelfelvétellel – tanácsolja a szakember. 

 

A kamatkörnyezet folyamatos változása miatt érdemes most még alacsonyabb kamaton fix kamatozású hitelt felvenni, mivel a pénzintézetek közötti erőteljes verseny miatt a 2021. évben bekövetkezett tényleges emelkedésnek csak egy részét követték le a hazai bankok. A személyi kölcsön esetén is várható a kamatemelés 2022 elejétől, hiszen a transzferárváltozás itt is indukálja a kamatemelést. Áruvásárlási kölcsönök esetén azonban nem várható lényeges változás.

 

(A borítóképen: A kedvező kamatozású lakásvásárlási hitel továbbra is alternatív lehetőség vásárlásnál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!