Szőlőtermés

2021.09.29. 20:00

Tavalyi áron indult az idei szüret

A Grand Tokajban több szőlő felvásárlását tervezik. A Bükki borvidéken az alacsony árszint veszi el a termelési kedvet.

Fotó: Shutterstock

Az idei szőlőtermés jó minőségével, ám a várttól elmaradó termésmennyiséggel számolnak a megye szőlőtermesztői. A Bükki borvidéken már a betakarítás felénél tartanak, míg Tokaj-Hegyalján ezen a héten kezdődik a szüret a korai fajtákkal.

Bükkalján aggódnak

A Bükki borvidéken a szőlő minősége jobb, a termés mennyisége viszont 15-20 százalékkal marad el a tavalyitól – tudtuk meg Dósa Sándor hegyközségi elnöktől. A termés kilogrammjáért az előző évhez hasonlóan 85-90 forintot fizetnek, azaz: a felvásárlási árak nem követték sem az inflációt, sem a termesztés költségeinek emelkedését.

– A gépi szolgáltatások, a vegyszerek és a kézi munka ára egy év alatt 25-30 százalékkal nőtt, így idén a szőlőtermesztés ráfizetéses lesz – jelezte a hegyközségi elnök. Mint mondta: a kiadások és a bevételek aránya tavaly is csak a nullszaldóra volt elegendő, ami fokozatosan elveszi a kedvet a szőlőműveléstől, ha ezzel szemben például a gabonatermesztés biztos profitot hoz. A repcével, az őszi búzával, az őszi árpával jelenleg hektáronként 250-300 ezer forintot is lehet keresni, és ha abba az irányba fordulnak a földbirtokosok, az a Bükki borvidék lassú elhalását vetíti előre. Dósa Sándor szerint a jelenlegi 950 hektárnyi bükkaljai szőlőterület belátható időn belül ­650-700 hektárra apadhat, a kivett területek pedig a területalapú támogatásnak köszönhetően visszakerülhetnek szántóművelés alá.

A Grand Tokaj többet vesz

A tokaj-hegyaljai szüreti időszak a legkorábban érő sárga muskotály betakarításával a héten veszi kezdetét. A térség legnagyobb birtoka, a Grand Tokaj Zrt. idén a tavalyinál több, 60 ezer mázsa szőlő és mintegy 300 mázsa aszúszem felvásárlását tervezi.

– A társaság több mint 900 termelővel áll partneri kapcsolatban, ebben az évben közel 2600 szemlézett parcella, közel 800 hektárnyi terület szerepel a felvásárlásban – tudtuk meg Goreczky Gergely vezérigazgatótól.

A borszőlő ára lényegében a tavalyi szinten maradt: mustfoktól és egészségi állapottól függően kilogrammonként 100 és 130 forintot fizetnek a termésért. A késői szüretelésű és szamorodni-alapanyagért kilogrammonként 300 forintot adnak, míg az aszúszemet 2000 és 2500 forint közötti áron veszik meg. A társaság üzleti terve szerint idén 820 millió forintot fordítanak felvásárlási célra, amelyet teljes mértékig saját bevételeikből fedeznek. Ehhez a Grand Tokajnak 2019 óta nincs szüksége tulajdonosi forrásra – emlékeztetett a vezérigazgató.

Bár a tokaji termékleírásban valamennyi engedélyezett szőlőfajtából válogathatnak, a boralapanyag legnagyobb részét a furmint, a hárslevelű és a sárga muskotály fajták teszik ki.

– A próbaszüretek alapján jó évjárat ígérkezik – közölte Goreczky Gergely. – Az érés valamivel később kezdődött ugyan az átlagos évekhez képest, de egészségesek a szőlők, kiváló savakkal. Az aszúsodásról még korai nyilatkozni, de reméljük, hogy a szőlőhöz hasonlóan kiváló minőségűek lesznek az aszúszemek is.

Versenypiaci alapon

A magas hozzáadott értékű, a turizmushoz és a vendéglátáshoz szorosan kötődő bor- és szőlőtermelést különösen rosszul érintette a koronavírus-járvány. Az akadozó hazai, de még inkább a nemzetközi értékesítési csatornák megszűnése miatt lassabban fogyott a pincékből a minőségi bor, és elmaradtak a különlegességekért jó pénzt fizető borturisták is. A piacnak ezt a negatív tendenciáját a Grand Tokaj vezérigazgatója is megerősítette, hozzátéve: a tokaji borfogyasztás évek óta csökken, amit a fesztiválok, rendezvények elmaradása és az éttermek zárva tartása tovább súlyosbított.

– A szupermarketekben inkább az olcsó borok forgalma nőtt kismértékben, de ez nem tudta ellensúlyozni a magasabb árfekvésű tokaji szamorodni és aszúborok eladásának csökkenését – fogalmazott Goreczky Gergely. – Mindennek ellenére a Grand Tokaj 2020-ban 2,6 milliárd forint árbevétellel a járványidőszak alatt is el tudta érni az előző évek forgalmát, elsősorban a fokozottabb exporttevékenységének köszönhetően. A társaság jelenleg 38 országba exportálja termékeit, éves szinten mintegy 5 millió palack bort készít és értékesít. A tervezett további növekedést, amelynek elérését működésünk lehetővé tette volna, a járvánnyal összefüggő piaci körülmények miatt sajnos nem tudtuk megvalósítani. A jövőre tekintve azonban bizakodóak vagyunk.

A továbblépést a Grand Tokajnak mindenesetre új tulajdonosi struktúrában kell majd megvalósítania. A múlt héten tartott Budapesti Borfesztiválon, szeptember 23-án jelentették be: a társaság a Tokaji borvidék felemelkedését és borkultúrájának fejlesztését is célul kitűző Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítványhoz került. A társaság az együttműködést követően továbbra is versenypiaci alapokon folytatja tevékenységét, ugyanakkor korábbi régiós integrátori szerepét is megtartja.

(A borítóképen: Jó évjárat ígérkezik a próbaszüret alapján)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!