Mezőgazdaság

2021.07.23. 16:00

Egy hét és befejezik a gabonafélék aratását a megyénkben

Az elmúlt bő tíz nap során az ország jelentős részén hullott kiadós csapadék.

Pap Gyula

20200708 Taktaharkány, Tiszalúc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Recre aratás illusztráció.

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

Végre megázott a talaj és mérséklődött a nyári növényeket sújtó aszály, azonban komoly károkat okozó viharok, jégesők, felhőszakadások is előfordultak.

Egyes területek kimaradtak a csapadékból, emellett a nyár első felét máshol is jellemző csapadékhiány bizony meg fog jelenni majd a termésátlagokban. Az elmúlt napokban sokfelé esett számottevő csapadék, a gazdák azonban nem erre vágytak. Gyakran félbe kellett szakítani a búza aratását, ez akadályozza a munkát, és közben romlik a minőség is – fejtette ki Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. A megyében túl vannak a búza betakarításának felén, körülbelül egy hét szükséges még a teljes befejezéshez – ha nem szól közbe az esőzés.

Változó minőségről számolt be a megyei elnök a búza esetében, főként takarmány és eurobúza a jellemző. Fajtafüggő is a minőség, a martonvásári fajtára a malmi minőség jellemző, de például a német fajta gyengén teljesít – mondta el a szakember. Közben folytatódik a szálas takarmány betakarítása is, ahol további felhasználást nyer, bálázzák, ahol nem, a talajjavítás érdekében szecskázzák, azaz felaprítják, és elterítik a szántóföldön.

Kevesebb csapadék

A kalászosok és a repce aratása folyik most az országban, és bár a csapadékos időjárás hátráltatta a munkát, de már sokfelé végeztek a betakarítással. A napraforgó és a kukorica számára, ahol nem pusztított jég vagy erősen viharos szél, ott életmentő volt az elmúlt napok nagy mennyiségű csapadéka. Mindkét növény jellemzően a virágzás teljében van. A szárazság és hőség miatt eléggé vegyesen fejlődtek az állományok, jelentősen lemaradt, gyengén fejlett, alacsony, elöregedett táblák is láthatók. A Tiszántúlon látni derékig érő kukoricatáblákat is. A növények a tavasszal és a nyár első felében elszenvedett lemaradást sokfelé már nem fogják tudni bepótolni, mai tudásunk alapján átlag alatti termésátlagokra lehet számítani.

(A borítóképen: Aratás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!