csok

2021.04.16. 07:00

A kedvezmény kötelezettséggel jár

A családi otthonteremtési támogatások feltételeinek nem teljesítése sokmilliós kiadással járhat évek múlva.

Méhes László

20210316 Ópusztaszer Ópusztaszer leányszálló építkezés Képen: fal tégla kőműves kivitelezés fotó: Török János TJ Délmagyarország DM

Forrás: Illusztráció/ÉM

Fotó: Török János

Az állami támogatással megvalósított otthonteremtés az igénylők számára nemcsak jelentős előnnyel jár, hanem cserében vállalt kötelezettségekkel is. A házaspároknak nem csak az igénylés során kell megfelelniük a támogatási feltételeknek, hanem évekkel később is. Ha változnak az életkörülményeik – például elválnak, elköltöznek, vagy nem születnek meg a vállalt gyermekek –, vagy nem teljesítik a vállalásaikat, előfordulhat, hogy a megítélt kedvezményeket évek múlva büntetőkamatokkal megtoldva kell majd visszafizetniük.

Csok, falusi csok

Magyarország legjelentősebb otthonteremtési programja indult el 2021. január 1-jén, amely lehetőséget kínál arra, hogy a családok saját tulajdonú otthonban várhassák, nevelhessék gyermekeiket. A már korábban meghirdetett családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a falusi csok keretében is több lehetőség igénybe vehető: amellett, hogy 27 százalékról 5 százalékra mérséklődött az új lakásokra fizetendő forgalmi adó (áfa), a megvásárolt ingatlan után nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, és visszaigényelhetővé vált az 5 százalékos áfa is.

Az áfamentesség egy 40 millió forintért hirdetett ingatlan esetében 2 millió forintos megtakarítást jelent a családoknak, amihez hozzászámolhatják az alapesetben 4 százalékos illeték elengedését, ami ez esetben további 1,6 millió forintot jelent. A csok mellé ráadásul kedvezményes kamatozású hitelt is igényelhetnek.

Mindez azonban csak akkor jár, ha a családok tíz év távlatában is megfelelnek a folyósítás feltételeinek. Szerződésszegés esetén viszont előfordulhat, hogy vissza kell majd fizetniük az igénybe vett támogatásokat – hívta fel a figyelmet a bank360.hu elemzője, Vrazsovits Rita.

Januártól megváltozott

Az egy gyermek után igényelt csok esetében eddig viszonylag kicsi volt a kockázat, mivel ebben az esetben kamattámogatott kölcsönt nem lehetett felvenni. Az egyetlen, amit számonkérhettek az igénylőn, az a 600 ezer forintos állami támogatás. Ez januártól megváltozott, ugyanis a feltételek nem teljesülése esetén nemcsak a csokot kell visszafizetni, hanem az adó-visszatérítési támogatást, illetve az adóhatóság fel fogja számolni a korábban elengedett vagyonszerzési illetéket is – hangsúlyozta.

Példaként megfogalmazta: ha egy 40 millió forintos új építésű ingatlant három gyermek vállalásával vásárolták meg a szülők, de végül egy gyermek sem születik meg tíz év alatt, akkor a jelenlegi jegybanki alapkamat ötszörösével számolva 10 millió forint helyett 13 millió forintot kellene visszafizetniük. Ha a maximális, 10 millió forint kamattámogatott csok-hitelt is felvették, akkor az addig igénybe vett kamattámogatást is vissza kell adniuk. Ennek összege tíz évre számolva mintegy 1,5 millió forintot tesz ki. Ha ehhez hozzáadjuk az 1,9 millió forint adó-visszatérítési támogatást és az 1,6 millió forintnyi, korábban elengedett vagyonszerzési illetéket, mintegy 18 millió forint körüli összeget kellene a házaspárnak határidőre lerónia. Arról nem beszélve, hogy a felvett csok-hitel törlesztőrészlete a kamattámogatás elvesztése után automatikusan emelkedni fog.

Gondolják át

Vrazsovits Rita szavaiból kitűnik: jelentős anyagi teherrel jár, ha egy fiatal pár előre vállalt gyerekekre veszi fel a csokot és így költöznek új ingatlanba, majd azelőtt elválnak és eladják a közös lakást, hogy megszülettek volna a gyerekek. Ennek következményeként ugyanis akár több tízmillió forintos adósságuk is keletkezhet az Államkincstár és az adóhatóság felé attól függően, hogy hány gyermek után vették igénybe a csokot, illetve mekkora volt a megvásárolt ingatlan forgalmi értéke.

A bank360.hu elemzője ezért azt tanácsolja: a támogatások és kedvezmények igénybevétele előtt mindenki jól gondolja át az élethelyzetét, vegye számba a lehetséges buktatókat – úgymint lehetséges gyermekvállalási nehézségek, de akár egy másik városba költözés kényszerét –, és még a szerződéskötés előtt fontolja, maradéktalanul teljesíteni tudja-e a folyósítás után keletkező kötelezettségeket.

A jövőbe természetesen senki nem lát, de egy váratlan probléma esetén célszerű megelőzni a nagyobb pénzügyi bajt, a felmerülő nehézségekről pedig tájékoztatni a folyósító bankot. Ez azért fontos, mert a megoldásban mindenki érdekelt, be nem jelentett szerződésszegés esetén azonban a következő öt évben egyáltalán nem igényelhető majd újabb állami lakástámogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!