szakemberhiány

2021.03.25. 20:00

Hónapokat kell várni építőipari szakemberekre

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 4–5 hónapra nőtt az építőipari kivitelezési munkák megkezdésének ideje.

Méhes László

Forrás: Shutterstock

Az építőipari szakemberhiány 2021 februárjára a koronavírus-járvány kitörése előtti szintre emelkedett: jelenleg átlagosan 133 napot kell várni, míg a megbízott szakember elkezdi a munkát.

Két héttel többet, mint 2020 júliusában, ami már akkor is hosszabb várakozási idő volt az ideálisnak tartott 1–2 hónapnál – derült ki abból az országos, 4450 fő megkérdezésével készült reprezentatív felmérésből, amelyet az építőipari anyagokat gyártó Mapei Kft. készíttetett.

„A felmérés adataiból úgy tűnik, hogy a szakemberhiány pandémia előtti szintre emelkedésében az otthon­teremtési és felújítási támogatások hatására javuló felújítási hajlandóság játszik szerepet” – fejtette ki a részleteket ismertetve Markovich Béla, a társaság ügyvezetője tegnap online sajtótájékoztatón.

A szakemberínség kevésbé érinti Komárom-Esztergom és Tolna megyét, míg a leghosszabb ideig Hajdú-Bihar és Csongrád-Csanád megye megrendelőinek kell várakozniuk a kivitelezés megkezdésére, ez átlagban elérheti akár a 150 napot. E tekintetben Borsod-Abaúj-Zemplén megrendelői a középmezőnyben vannak: a mérések szerint 137 nap telik el a szerződéskötéstől a munka elindításáig.

Villanyszerelő, bádogos, burkoló

Szakmánkénti bontásban a legnagyobb hiány gépészekből, villanyszerelőkből, bádogosokból és burkolókból mutatkozik, rájuk kell a legtöbb időt várni, 135–157 napot, míg kőművest és ácsot 100 nap alatt is találhatnak a megrendelők. A pandémia előtti időszakkal összehasonlítva átlagosan két héttel, 113 napra nőtt a generálkivitelezők vállalási ideje. Borsodban ez az átlag valamivel több mint 4 hónapot jelent.

A kutatás keretében felmérték a kormányzat által elindított otthonfelújítási és lakásépítés-támogatás igénylési hajlandóságot is. E szerint a felújítást tervezők 26 százaléka gondolta úgy 2021 februárjában, hogy biztosan igénybe veszi az otthonteremtési program kedvezményeit – Borsod-Abaúj-Zemplénben is ezt az átlagot hozták –, további 35 százalék pedig még nem döntötte el, de lehetségesnek tartja.

A 2021 januárjától elérhető otthonteremtési támogatásokkal induló beruházások várhatóan csak az év második felében jelentkeznek majd megyénk építőipari kivitelezőinél. A meghatározó kivitelezők arról számoltak be, hogy a megrendelések jelenleg stagnálnak, vagy csökkentek a tavalyi évhez képest. A visszaesés különösen a magán-, illetve a vállalkozói lakásépítések elmaradásában tapasztalható – vázolta Szalay Antalné, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara építőipari és fővállalkozási osztályának elnöke. Tőle tudjuk: ha valaki most március végén átad egy építési tervet a kivitelezőnek, a megvalósítás elkezdésére vélhetően őszig kell várnia.

Hiányoznak a fiatalok

Az ágazat idei teljesítményét jelentősen befolyásolja, hogy az anyagárak 10–20 százalékkal emelkedtek a tavalyihoz képest, ami megdrágítja a kivitelezést. Ugyanez vonatkozik a bérekre is, mert mint megtudtuk: ahhoz, hogy folyamatosan haladjon a kivitelezés, jobban meg kell fizetni a munkavállalókat is. Ezen a téren minimum plusz 10 százalék emelés feltétlenül szükséges az idei minimálbér-emelésen felül, a bérnövekedés pedig megjelenik a kivitelezők áraiban is – mondta Szalay Antalné.

Az emelkedő fizetések ellenére azonban például egy gépészeti szakmunka 5–6 ezer forintos rezsióradíja még ma is alig a fele egy autószerelőének, a kőművesek, az ácsok, a lakatosok pedig bizony még ennél is kevesebb pénzért dolgoznak.

https://boon.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/alig-alig-epul-uj-lakas-a-megyeben-5308261/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!