bértámogatás

2021.02.18. 16:00

Mutatjuk, a világban milyen bértámogatások vannak

A világjárvány okozta gazdasági megpróbáltatások kezelésére Európa hasonló rendszert követ. Vannak országok, ahol semmilyen támogatást nem kapnak a munkáltatók. Máshol gyakorlatilag mindenki pénzhez juthatott.

Kiss Daniel

People visit Rome's landmark Colosseum on February 1, 2021 as it reopens amid an easing of coronavirus restrictions, with all but five Italian regions put in the low-risk "yellow" category from today. (Photo by Vincenzo PINTO / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Hazánk általános, ágazatoktól független bértámogatási rendszere a német Kurzarbeit mintájára működik. A válság által leginkább érintett turizmus, szállásszolgáltatás és vendéglátás a Növekedés.hu elemzése szerint egész Európában hasonló kormányzati segítségeket kap.

Mint ismert, Magyarországon 2021. augusztus végéig a kieső munkaidőre jutó bér hetven százalékát fedezi a költségvetés. Ez a 15–75 százalékkal csökkentett munkaidőben dolgozók számára akár az eredeti bér 60 százalékát is jelentheti – olvasható az elemzésben.

A német minta

Nagy vonalakban Németország adta a mintát erre a támogatási rendszerre. Történelmének legnagyobb gazdasági támogatócsomagját áprilisban mutatta be a szövetségi állam a pénzügyminisztérium tájékoztatója szerint. Németországban a gyerekek után járó megnövelt támogatás és tovább csökkentett adóterhek mellett ideiglenesen az általános forgalmi adó mértékét is csökkentették. A munkavállalók számára pedig elérhetővé vált az úgynevezett Kurzarbeit, vagyis rövidített idejű munkavégzés támogatása.

Ebből a támogatásból a tavaly márciustól annak az évnek a végéig pályázott munkáltatók akár 2021. december 31-ig részesedhetnek. A Kurzarbeit keretében a le nem dolgozott munkaórákból kieső fizetés 60–80 százalékát fedezi az állam. Szülők esetében a bértámogatás mértéke – a munkaidő csökkenésének mértékétől és az eltelt időtől függően – 67–87 százalékos. Emellett a munkavállalók védelme érdekében a befizetendő társadalombiztosítási járuléknak felső határt szabott a német szövetségi kormány, a kialakuló hiányt pedig központi költségvetésből fedezik. A munkaerő jövője védelmében a gyakornokok felvételét és megtartását is támogatja a munkáltatónak kifizetett juttatásokkal Németország.

Antivírus a válasz a vírusra

Csehország eleinte a kieső bérek 80, majd májustól októberig 60 százalékát fizette ki a munkavállalóknak. Az Antivirus névre keresztelt programot végül a német és magyar támogatási rendszerekhez hasonló intézkedés váltotta fel, mely – mint a Növekedés. hu rámutat – olyan vállalkozásokat segít ki, amelyek járvány, természeti katasztrófa, kibertámadás vagy gazdasági válság miatt nem képesek teljes munkaidőben foglalkoztatni alkalmazottaikat. Ez a támogatás legfeljebb kilenc hónapra szól, és további feltételekhez kötött: az ötnapos munkahétből legalább két napot az alkalmazottaknak le kell dolgoznia.

Ausztriában a Kurzarbeit bevezetésével a körülbelül 55 százalékos munkanélküli-segélynél jóval magasabb, 80–90 százalékos támogatást élvezhetnek a munkavállalók a legutóbbi nettó bevételük arányában. Az osztrák szakszervezetek szövetsége (ÖGB) szerint most – túl sok munkanélküli és túl kevés munkahely mellett – a munkanélküli-juttatásokat kell növelni. Az ÖGB felmérése szerint ugyanis a munkanélküliek többsége a segély végérvényes, a legutóbbi nettó jövedelem 70 százalékára való megemelése mellett foglalt állást.

Több használja 40 országnál

Több mint negyven ország vezetett be ideiglenes bértámogatást tavaly a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) 2020–2021-es globális bérjelentése alapján. Ezzel sikerült megakadályozni több olyan vállalat csődbemenetelét, melyekkel dolgozók milliói kerültek volna az utcára. Az ENSZ erre szakosodott szerve szerint a tömeges elbocsátások elkerülése és a képzett munkaerő megtartása mellett a korlátozások feloldását követően a termelés helyreállásában is segítenek az ilyen támogatások.

Argentínában a vállalkozások nagyságától tették függővé a bértámogatás mértékét. A 100 főnél kevesebb embert foglalkoztató munkahelyek számára az állam a bruttó bérek felét fedezte tavaly februárban. A támogatás mértéke a minimálbérnél nem lehetett kevesebb, de annak dupláját nem haladhatta meg. Nagyobb cégek esetében pedig 20–30 ezer forintnak megfelelő argentin pesót juttatott az állam.

Malajziában hasonló, a vállalkozások méretétől függő bértámogatási rendszert vezettek be. A 75 főnél kevesebb embert foglalkoztató vállalatok dolgozói kapták a legnagyobb mértékű támogatást. A 75–200 fős és a 200 fősnél nagyobb cégeknek kevesebb támogatás jutott. Ez a program körülbelül egymillió embert érintett a délkelet-ázsiai országban, és három hónap fizetéseit fedezte. Bangladesben 600 millió dollárt fordított a kormány a kész ruházati termékeket exportáló cégek hiteleinek támogatására. Ezzel az ILO szerint 4 millió dolgozó háromhavi bérét fedezik, de a már elbocsátott munkavállalók után nem részesednek belőle az érintett vállalatok.

Az afrikai Botswana a bérek felét fizette ki három hónapra az állampolgárainak. Itt a bértámogatás minden kormányzati részesedés nélküli vállalat dolgozói után járt.

Segítség, havonta

Marokkóban havi segítséget juttat az állam a nehézségekkel küszködő vállalatok társadalombiztosítással rendelkező dolgozóinak az ILO jelentése szerint. A nem biztosított dolgozók csak egyszeri támogatást kaphattak, a háztartás méretétől függően 800 és 1200 dirham értékben. Több mint 2 millió munkavállaló részesedhetett ezekből a támogatásokból tavaly júniusban.

Kanadában olyan bejegyzett munkáltatók részesedhettek a bértámogatási programból tavasztól, ahol 2020-ban a 2019-es évhez képest legalább 30 százalékos bevételkieséssel kellett elszámolniuk. A feltételeknek megfelelő vállalkozások alkalmazottai 75 százalékos bértámogatást kaptak, mely körülbelül 200 ezer forintot érhetett el legfeljebb hetente. A bevételkiesési feltételeket azóta eltörölték.

Csökkentett munkaórákban

Franciaországban a német Kurzarbeithoz hasonló chômage partiel rendszert bővítették ki a járvány hatására. A támogatásra itt minden olyan vállalkozás jogosult, mely a pandémia kapcsán hozott védelmi intézkedések miatt volt kénytelen bezárni. A munkavállalók béreinek 70 százalékát fedezi ezzel az állam, a minimálbéresekét pedig teljes mértékben. A támogatás felső határának a minimálbér négy és félszeresét szabták meg, és legfeljebb egy évre szól. Október óta a csökkentett munkaidőben foglalkoztatottak fizetésének 60 százalékát állja az állam.

Az Egyesült Királyságban működő Job Retention Scheme (munkahelymegőrzési rendszer) a bérek 80 százalékát fedezi legfeljebb havi 2500 fontig 3 hónapnál tovább tartó támogatások esetében. A támogatásnak eleinte feltétele volt, hogy az érintett alkalmazottak munkaideje nulla legyen, július óta viszont a német Kurzarbeit és a francia chômage partielhez hasonlóan rövidebb munkaidőre visszahívhatják dolgozóikat a vállalatok, a kieső órák után járó bérek részét pedig az állam fedezi. Ősszel a támogatás mértéke 60 százalékra csökkent, míg a munkáltató a bér 20 százalékát lett köteles fedezni.

Európa országainak nagy része 2021 februárjában, a vírusjárvány folytatódása alatt is alkalmazza a bértámogatás rendszerét az Our World In Data tudományos online publikáció által összegyűjtött adatok szerint. Az adatbázis alapján kontinensünkön csak Észtország és Fehéroroszország nem vezetett be ilyen gazdaságélénkítő intézkedést.

Odaadták ezt a pénzt

Míg Európa országaiban a munkavállalók béreit pótolja az állam, addig a tengerentúlon a járvány gazdasági hatásainak csillapítására egészen más megközelítést is találni. Tavaly márciusban az Amerikai Egyesült Államok történetének legnagyobb, 2300 milliárd dolláros gazdaság­élénkítő csomagját vezette be, melyet decemberben egy második, 900 milliárdos csomag követett. Első körben 1200 dollár készpénzhez jutott több millió amerikai állampolgár. Ez a közvetlen kifizetés gyermekenként 500 dollárral nőtt, viszont bevételarányosan csökkent is: az évi 99 ezer dollárnál többet keresők nem részesedhettek ebből a támogatásból. A munkanélküli segély juttatási feltételeit lazították, illetve mennyiségét heti 600 dollárral megnövelték. A második, decemberi gazdaság­élénkítő csomag keretében a közvetlen juttatás 600, míg a munkanélküli segély növelése heti 300 dollár lett.

Japánban a Time magazin által közzétett összehasonlítás alapján feltétel nélkül jutottak közvetlen pénzjuttatásokhoz az emberek. A társadalombiztosítási kötelezettség befizetését itt elhalasztották. A japán gazdaságélénkítő csomag – mely az amerikai hírlap szerint az ország GDP-jének 42 százalékával megegyező nagyságú – tartalmazza továbbá a zöldtechnológiákba és a digi­talizációba való befektetések ösztönzését is.

(A borítóképen: Alig néhány turista jut el a máskor a kirándulóktól hangos olasz nevezetességekhez. Ezt az ágazatot is sújtja a járvány, fontos a támogatás az idegenforgalomból élők számára is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!