bértámogatás

2021.01.07. 11:00

Egy nagyon érintett ágazat

Kormányzati segítséget kapott az utazásszervezői szakma.

Pap Gyula

20200924 Budapest Vendéglátás és Turizmus Fotó: Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet

Forrás: ÉM

Fotó: Bach Máté

A kormány január végéig meghosszabbítja az ötvenszázalékos bértámogatást a turizmusban és a vendéglátásban: a bértámogatással 140 ezer munkahelyet véd meg a kabinet. Az adó- és járulékkedvezmények is megmaradnak, így az ágazatban működő vállalkozások mentesülnek a munkáltatói adóterhek megfizetése alól. Az eddigi lépéseket kiterjesztik az utazásszervezéssel foglalkozó cégekre is, mert a gazdaság újraindításában a magyar turisztikai szektornak is eredményesen kell részt vennie.

Súlyosan érintette

A turisztikai ágazat többi szektorához hasonlóan az utazási irodákat is súlyosan, ha nem a legsúlyosabban érintette a koronavírus-járvány miatti kényszerű intézkedések bevezetése. „Az utazási irodák számára komoly segítség volt tavasszal, hogy a szakma bekerült az átmeneti járulékfizetési kedvezményt igénybe vehető szektorok közé” – mondta el Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke. A koronavírus-járvány kitörése után az utazási irodák azzal voltak elfoglalva, hogy olykor a szó szoros értelmében „hazamentsék” a velük utazó több ezer magyar utast. Az előre nem látható veszélyhelyzetekben derül ki, mennyire fontos szerepük van az utazási irodáknak, amik a legnehezebb időszakban, a világ legtávolabbi pontján is felelősséget vállalnak utasaikért.

A hazai utazási irodák az Európa többi országában is alkalmazott gyakorlatnak megfelelően igyekeztek meggyőzni utasaikat arról, hogy ne lemondják, hanem inkább átfoglalják a megrendelt utakat egy későbbi időpontra. Ez azért volt létfontosságú számukra, mert az utasokkal megkötött szerződések tartalmát meghatározó – egy EU-s irányelv alapján meghatározott – kormányrendelet értelmében, ha az utazás ellehetetlenül, az utazási irodának 14 napon belül a befizetett teljes összeget vissza kell fizetnie az utasnak. Ez a jogszabály azonban békeidőben született, amikor még elképzelni sem lehetett egy ilyen különleges, pusztító járványhelyzetet és azt, hogy a szolgáltatást közvetlenül nyújtók jó része nem utalja vissza az irodáknak az igénybe nem vett szolgáltatásért befizetett összeget.

A MUISZ mindezekért is tartotta elemi érdeknek, hogy a szakma bekerüljön a kormány által meghatározott veszélyeztetett tevékenységi körök közé.

Mindezt végül sikerült elérni, és az irodák számára a tavaszi időszakban nagy segítséget jelentett a túlélés szempontjából az, hogy a március 1. és június 30. közötti átmeneti időre adó- és járulékkedvezményekben részesülhettek.

(A borítóképen: Az utazás egyelőre csak a tervek között szerepel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!