Értékelés

2021.01.06. 16:00

Bírálták a belső ellenőrzést

Harminc napon belül intézkedési tervet kell készíteni a szabálytalanságok miatt.

Szaniszló Bálint

Szeged – 2019.07.01. Szociális gyermekétkeztetés az Arany János Általános Iskolában. Fotó: Karnok Csaba (KC) - Délmagyarország (DM)

Fotó: MW

Fejleszteni kell a Tiszaújvárosi Intézményműködtető Központ belső kontrollrendszerét – erre hívja fel a figyelmet az Állami Számvevőszék most lezárt értékelése, amely feltárta, hogy 2018-ban az intézmény nem biztosította a közpénzekkel való szabályszerű, átlátható és elszámoltatható gazdálkodás feltételeit. Az ÁSZ nyolc javaslatot tett a feltárt szabálytalanságok kijavítása, illetve jövőbeli elkerülése érdekében.

Átlátható gazdálkodás kell

Az önkormányzati intézmények integritás és belső kontrollrendszerének szabályszerű kialakítása és működtetése kiemelten fontos, mivel ezek nélkül nem valósítható meg a közpénzek átlátható, szabályos, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználása. A belső kontrollrendszer azt a célt szolgálja, hogy a költségvetési szervek működésük és gazdálkodásuk során a tevékenységeket szabályszerűen hajtsák végre, teljesítsék elszámolási kötelezettségeiket és megvédjék az erőforrásokat a veszteségektől, a károktól és a nem rendeltetésszerű használattól.

A 2008. július 1-jén alapított, gazdasági szervezettel rendelkező Tiszaújvárosi Intézményműködtető Központ fenntartója Tiszaújváros Város Önkormányzata. Az intézmény alaptevékenységeként teljeskörűen ellátja a hozzá rendelt három önkormányzati intézmény gazdálkodási feladatait, és további három önkormányzati intézmény részére biztosítja a gyermek­étkeztetést és a munkahelyi étkeztetést. Feladatkörébe tartozik a szociális étkeztetés biztosítása, valamint a szolgálati lakások üzemeltetése is. Az intézmény költségvetési kiadása 931 millió forint, a költségvetési bevétele 232 millió forint volt 2018-ban. Az intézmény egyszemélyi felelős vezetője az igazgató, aki felett a munkáltatói jogokat Tiszaújváros Város Önkormányzatának képviselő-testülete, az egyéb munkáltatói jogokat Tiszaújváros Város Önkormányzatának polgármestere gyakorolja.

Az ellenőrzés célja annak megállapítása volt, hogy az önkormányzati intézmény belső kontrollrendszere biztosította-e az átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás feltételeit. Az ÁSZ értékelte azt is, hogy kiépítették-e a korrupciós kockázatok kezelését szolgáló integritási kontrollokat, továbbá adottak-e egy teljesítmény-ellenőrzés lefolytatásának a feltételei. A Tiszaújvárosi Intézményműködtető Központ belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése nem volt szabályszerű, ezért a közpénzekkel való szabályszerű, átlátható és elszámoltatható gazdálkodás feltételeinek megteremtése érdekében azt fejleszteni szükséges. Az intézmény integritás elvű működése, az integritást veszélyeztető kockázatok kezelése – mivel az ezt támogató kontrollokat nem működtették megfelelően – nem volt biztosított. A szervezeti teljesítmény mérésére alkalmas követelményeket – így a minőségi pénzköltés feltételeit – nem alakították ki.

Az ellenőrzés megállapításai alapján a feltárt szabálytalanságok kijavítása és jövőbeli elkerülése érdekében az Állami Számvevőszék nyolc javaslatot fogalmazott meg a Tiszaújvárosi Intézményműködtető Központ igazgatója részére, akinek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

(A borítóképen: Gyermek-, munkahelyi és szociális étkeztetésről is gondoskodik az intézmény (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!