ösztöndíjprogram

2020.10.30. 14:00

Havi százezer forint a tanulásra

Ösztöndíjjal támogatják a kisgyermekes szülőket, hogy iskolai végzettséghez vagy szakmához jussanak.

Méhes László

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A kisgyermekes szülők elhelyezkedésének támogatására havi 100 ezer forintos ösztöndíjjal egybekötött képzési lehetőségeket tartalmazó pályázat indult október 21-én.

Lehetőségek széles köre

A program lehetőséget kínál többek között az általános iskola 5–8. osztályainak, a középfokú oktatási intézmény 9–12. osztályainak elvégzésére, de a jelentkező akár egy szakmát is kitanulhat, ha az iskolarendszerű oktatást vagy a felnőttképzésben elérhető Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakképzést választja.

Az ösztöndíjprogramra azok a 18 évnél idősebb anyák és apák jelentkezhetnek, akik csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban vagy gyermeknevelési támogatásban részesülnek. További feltétel, hogy a jelentkezőknek rendelkezniük kell ügyfélkapuval és bankszámlával, iskolai végzettségük pedig nem haladhatja meg a középfokú végzettséget – mondta el a pályázat elindításakor Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A feltételek

Az elérhető ösztöndíj-támogatás mértéke legfeljebb 12 hónapig havi 100 ezer forint, ám ebből a képzés sikeres elvégzésének ösztönzésére minden hónapban 40 ezer forintot visszatartanak, 20 ezer forintot akkor folyósítanak, ha a programban részt vevő eljut a képzést lezáró vizsgáig, a másik 20 ezer forintot pedig akkor, ha sikeres vizsgát tesz. Mindezt egy összegben folyósítják majd a résztvevők számára.

A „Kisgyermeket nevelő szülők képzésének elősegítése, ösztöndíja és elhelyezkedésük támogatása” című pályázatra a Magyar Államkincstár honlapján lehet jelentkezni. Azt, hogy milyen OKJ-s képzéseket kínálnak majd, egyelőre nem tudni, mivel a szakmaköröket igyekeznek az érdeklődők igényei szerint kialakítani. Az erre vonatkozó előzetes felmérést a családsegítők, a gyermekjóléti szolgálatok és a védőnők segítségével már korábban megkezdte a programban közreműködő OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft., amelynek megyei mentorai információval és informatikai támogatással egyaránt segítséget nyújtanak a pályázóknak.

Várakozások a program kapcsán

A 3 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett program 2022. december 31-ig tart, és országosan a remények szerint legalább 2500 kisgyermekes szülő képzéséhez járul hozzá. A résztvevők számával kapcsolatos várakozásokat Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár azzal egészítette ki, hogy 2010 óta a 3 éven aluli gyermeket nevelő 25–49 éves nők foglalkoztatási rátája 5,6 százalékponttal 18 százalékra javult, míg a 6 éven aluli gyermeket nevelőké 10,3 százalékponttal 43,5 százalékra nőtt. Így előbbinél csaknem 13 ezerrel, utóbbinál több mint 40 ezerrel emelkedett a gyermekvállalás mellett dolgozó nők száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!