munkaerőpiac

2020.08.21. 07:00

Lassan ocsúdik a munka világa

A megyében júniusban 15,7 százalékra ugrott a munkanélküliség. Jelentős a szakképzettség nélküliek tömege.

Méhes László

Forrás: ÉM

A munkaerőpiaci helyzet a megyében egyelőre nem tükrözi azokat a pozitív várakozásokat, amiket a gazdaság szereplői közvetítenek. A munkanélküliség, azaz a nyilvántartott álláskeresők számának emelkedése ugyan megállt, de aránya továbbra is magas: a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva júniusban 15,7 százalék volt – 3,3 százalékkal több, mint egy éve.

Talán túl a mélyponton

A koronavírus-járvány megfékezésére kihirdetett vészhelyzet feloldásának hónapjában, június végén 44 593 álláskeresőt tartottak nyilván a megye járási hivatalai, ami több mint 9 ezer fővel – 25,7 százalékkal – haladta meg az egy évvel korábbi adatot. Nagyjából ugyanannyival, mint a 2020 januári állapotot, ami akkor 35 412 álláskeresőt jelentett.

Az emelkedést egyértelműen a járvány miatt hozott kényszerű gazdasági intézkedések hatásával hozza összefüggésbe a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat összesítését közlő megyei kormányhivatal, hozzáfűzve: térségünk munkaerőpiaca várhatóan túljutott a járvány­ügyi vészhelyzet okozta gazdasági sokkon. Májushoz képest ugyanis júniusban már csak 0,8 százalékkal (358 fővel) emelkedett az álláskeresők száma. A növekedés döntően a megyeszékhely térségében ment végbe, a járások felében stagnált vagy csökkent. Az adatok alapján minden negyedik álláskereső a Miskolci járásban élt (11,3 ezer fő), de jelentős az Ózdi (4,8 ezer fő) és a Kazincbarcikai (4,4 ezer fő) járásban nyilvántartottak részaránya is.

Hátrányban, végzettség nélkül

A járvány munkaerőpiaci hatása az átlagosnál érzékenyebben érintette a férfiak, a közép- és felsőfokú iskolát végzettek, valamint a tanév befejeztével álláskeresési céllal regisztrált fiatalok körét. Ebben az időszakban a középfokú végzettséggel rendelkezők száma 22,6 ezerre nőtt (50,6 százalék), a diplomásoké pedig 1,6 ezer fölé (3,6 százalék) emelkedett. Az álláskeresők meghatározó csoportját továbbra is az alacsony végzettségűek alkotják, számuk 20,4 ezer főt tett ki, közülük 3,5 ezren (7,8 százalék) az általános iskola nyolc osztályánál kevesebbet végeztek.

Továbbra is hátrányos helyzetben vannak a pályakezdők – állapítható meg a szolgálat adataiból, amely közli: ebből a csoportból összesen 4244 fő szerepelt a hivatalos nyilvántartásban. E szerint majdnem minden tizedik álláskereső (9,5 százalék) fiatal, ami jóval meghaladja az országos átlagot (6,9 százalék).

A megyei járási hivatalok júniusban alig száz frissdiplomás álláskeresőről tudtak, a pályakezdők több mint fele középfokú végzettséggel jelentkezett be.

A szakmunkásképzőt, szakiskolát, szakgimnáziumot, technikumot, gimnáziumot végzettek összlétszámával összevetve azonban kiugróan magas az alacsony iskolai végzettségű munkanélküli fiatalok száma (45,6 százalék), akik közül mintegy 270-en a 8. osztály befejezése előtt abbahagyták a tanulást.

Jelentős létszámot képviselnek az álláskeresők között azok, akik sem iskolarendszerű, sem OKJ-s tanfolyami képzés során nem szereztek szakképzettséget. Június végén 15,9 ezren voltak ilyen értelemben szakképzetlenek a megyei álláskeresők között, számuk így 2,3 ezer fővel több, mint egy éve. Az álláskeresők összes létszámán belüli arányuk 35,8 százalék, nagyobb, mint az országosan mért 30,7 százalék.

Munkahelymentő támogatás

A koronavírus-járvány okozta foglalkoztatási és szociális hátrányok mérséklése érdekében meghirdetett Gazdaságvédelmi Akciótervben adható támogatásokra még augusztus 31-ig pályázhatnak a munkaadók.

A csökkentett munkaidős foglalkoztatásra fordítható, áprilistól elérhető kormányzati forrásokra Borsod-Abaúj-Zemplénből 562 munkaadó 8799 munkavállalóját érintően, a kutatás-fejlesztés-innovációs munkakörben foglalkoztatott magasan képzett szakemberek munkájának védelme érdekében 25 vállalkozás 778 főt érintően nyújtott be támogatási kérelmet június végéig.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat közlése szerint a legtöbb pályázó 3 hónapig élhet az állami hozzájárulással. Az új munkahelyek létrehozása esetén igénybe vehető, 6 hónapon át biztosított bérköltség-támogatásra 834 munkaadó nyújtott be kérelmet, ezek révén 1546 álláskereső foglalkoztatását szolgáló új munkahely kialakítására kerülhet sor Borsod-Abaúj-Zemplénben.

(A borítóképen: A képzett szakemberek megyénkben is találnak munkát maguknak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!