hitelpiac

2020.06.28. 07:00

Várakozik még a hitelpiac

Inkább hosszabb távon lehet lakáshitelpiaci hatása a Magyar Nemzeti Bank döntésének.

Szaniszló Bálint

Forrás: MW

„Amennyiben a bankközi kamatokba beépül a 15 bázispontos kamatvágás, akkor elméletileg csökkenhetnének a változó kamatozású hitelek kamatai és törlesztőrészletei is. Ugyanakkor nem biztos, hogy ez megvalósul, mert a koronavírus-járvány negatív gazdasági utóhatásai miatt a bankok kockázata a korábbi időszakhoz képest növekedett, ami pedig beépül a hiteltörlesztőkbe is” – vélekedik Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

A money.hu számításai szerint egy változó kamatozású, hathavi bankközi kamathoz kötött – 2018 júliusától törlesztett, 15 éves futamidejű 10 millió forintos – példahitel esetében, ha a kamatcsökkentés egy az egyben megjelenne a hat hónapos bankközi kamatban, akkor a következő időszakban 65 098 forintot kellene törleszteni havonta.

Előnyben a fix kamatozás

Tehát a bankközi kamatok, köztük a három, a hat és tizenkét hónaposak folyamatosan változhatnak, negatív és pozitív irányban egyaránt, ez pedig kevésbé kiszámíthatóvá teszi a törlesztőrészleteket.

Szerencsére ma már a lakáshitelt igénylők tudatosabban választanak: az újonnan felvett lakáshitelek döntő része fix kamatozású konstrukció, amelyeknek a törlesztőrészlete a kamatrögzítés időszakában jellemzően 5–20 év alatt nem változik. Éppen ezért ezek biztonságosabbak, kiszámíthatóbbak a változó kamatozású társaiknál.

Ez várható lakásfronton

„Pusztán a kamatcsökkentés nincs közvetlen hatással a lakáspiaci keresletre és kínálatra, valamint az árakat sem befolyásolja számottevően. Az elmúlt időszakban már eddig is majdnem minden második lakásvásárlást hitelből finanszírozták a vevők. A hivatalos jegybanki adatok szerint a lakóingatlan-adásvételek 46–47 százalékánál kaptak szerepet a lakáskölcsönök. Ez az arány várhatóan nem fog megugrani a következő időszakban az olcsóbb kamatok következtében. Már csak azért sem, mert a koronavírus-járvány miatt kialakult kedvezőtlen gazdasági helyzetben és az egyelőre bizonytalan kilátások miatt a háztartások eleve óvatosabban állnak a hitelfelvételhez” – fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A mostani kilátások alapján a szakember arra számít, hogy rövid távon, a következő hónapokban országos szinten az eladósorba kerülő lakások ára stagnálhat vagy csekély mértékben tovább mérséklődhet.

A money.hu és az ingatlan.com összefoglalója szerint a mostani kamatcsökkentés azért lényeges, mert a Magyar Nemzeti Bank a mostani kamatcsökkentéssel egyértelművé tette, hogy amennyire ezt a nemzetközi és a magyarországi gazdasági helyzet megengedi, továbbra is alacsony kamatkörnyezettel, ezen keresztül pedig az olcsó hitelekkel szeretné támogatni a lakossági és vállalati hitelezést.

(A borítóképen: Minden forint számít...)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!