költségvetés

2020.06.26. 18:30

8 hónap: – 8,6 milliárd

Eladósodáshoz vezető milliárdos hitellel akarják orvosolni a gazdálkodási gondokat.

Nyikes Zita

A miskolci Városháza

Forrás: ÉM

A miskolci önkormányzat 2020. május 8-án hivatalos közleményt adott ki, amelyben arról tájékoztatott, hogy a város bevételei 7 milliárd 221 millió forint költségvetési hiányt jeleznek előre.

Hogyan tovább?

Legutóbb Veres Pál polgármester júniusban egyszemélyi döntéssel módosította Miskolc 2020. évi költségvetését: 1 milliárd 750 millió forint új hitel felvételéről döntött.

Összehívta továbbá a városháza a pénzügyi bizottság rendkívüli ülését 2020. június 15-ére, ahol ugyancsak hitelfelvétel volt a téma: a kiküldött előterjesztés szerint a Miskolc Holding Zrt. újabb 4 milliárd 900 millió forint hitelt kíván felvenni. A hitelfelvételre sürgősen szükség van, ugyanis az első részlet felvételét gyakorlatilag két héten belül, azaz 2020. július 1-jétől, a második részletet pedig 2020. október 1-jétől tervezik. Városházi források szerint a pénzügyi bizottság támogatja a hitelfelvételt.

Tudvalévő, hogy a Miskolc Holding Zrt. idén, 2020-ban egyszer már megemelte a hitelkeretét 2 milliárd forinttal, és ezt az összeget fel is vették.

Összeadva a számok azt mutatják, hogy a jelenlegi miskolci városvezetés nyolc hónapos „regnálás” után összesen 8 milliárd 650 millió forint friss hitelre szorul sürgősen.

Pluszból mínuszba

Ugyanakkor a város gazdasági helyzetére vonatkozóan a jelenlegi városvezetés a 2020-as költségvetést úgy tervezhette meg, hogy az előző városvezetés alatt működő prosperáló miskolci gazdaságnak köszönhetően 1 milliárd forinttal többet szánhattak működési költségekre. Az 1 milliárd forint azonban május 8-ára a városházi sajtóközlemény szerint 7 milliárd forint hiánnyá alakult át.

Nincs menekülési terv

A hitelkérelmekkel kapcsolatban feltettük a kérdést a városházának: amennyiben a kormány nem engedélyezi a tervezett hitelkérelmet, milyen egyéb „kilábalási” tervvel rendelkeznek.

„A megfelelő szakembergárda meglétének és a folyamatos, megfeszített munkának köszönhetően Miskolc város vezetése egyelőre a gazdasági nehézségek és a bevételkiesések, illetve a védekezés miatti többletkiadások ellenére is képes biztosítani Miskolc megfelelő színvonalú működését”, fogalmazott a városháza a konkrétumok részletezése nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!