Gazdaság

2020.04.18. 16:00

A mielőbbi kilábalás az elsődleges gazdasági cél

Munkaerőpiaci tanácsadással, mentorálással is tudnak segíteni.

Pap Gyula

A welder works on the hull of a boat at Mainstay Marine Solutions' shipyard in Milford Haven in Wales on August 21, 2019. - Welsh businessman Stewart Graves is certain that a no-deal Brexit will shut down his marine renewable energy plant currently testing its prototypes in the Irish Sea. "We are world leaders in renewable technologies and that is all going to waste," Graves told AFP during a tour of his Mainstay Marine Solutions. (Photo by BEN STANSALL / AFP)

Fotó: AFP

A napjainkat átszövő koronavírus-járvány okozta gazdasági megtorpanás hazánkban is a turisztikát és vendéglátást kiszolgáló munkaerőpiacot viselte meg elsősorban, de például a szituáció nyerteseként az élelmiszeripar és az élelmiszer-kereskedelem vagy a telekommunikáció kevésbé küzd a többletmunkaerő problémájával.

A megyei helyzetre jellemző, ahogy Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is elmondta, hogy a megye ipara, benne a vegyipar, gépipar, járműipar, építőipar – ha nem is teljes kapacitással – továbbra is dolgozik.

Online segítenek

A felszabaduló munkaerő egyelőre nehezen talál felvevőpiacot.

Online formában segíti tovább a Miskolc Holding az álláskeresőket a járványhelyzet miatt. A városi cégeket összefogó vállalat négy éve indította el Foglalkoztatási Paktum programját, együttműködve az önkormányzattal, a kormányhivatallal, az iparkamarával és helyi vállalkozásokkal. A Miskolc Holding Zrt. Gazdaságfejlesztési Igazgatósága szorosan együttműködik az önkormányzattal, a város vezetőivel. Tartják a kapcsolatot a cégekkel, valamint az álláskeresőkkel, köztük azokkal, akik most vesztették el az állásukat. A Foglalkoztatási Paktum négy éve indult, hárommilliárd forintos alappal. Jelentősége most felértékelődött, sokan keresnek állást. A cégek részéről főleg operátorokat keresnek, az álláskeresők többsége középfokú végzettségű, eladók, hegesztők, akik elvesztették munkájukat.

Segítenek

A paktum most telefonon (46/ 516-455) vagy e-mailben ([email protected]) biztosítja a szolgáltatásokat, emellett munkaerőpiaci tanácsadással, mentorálással is segít, de akár az állásinterjúra való felkészítésben is szakemberek várják a hozzájuk fordulókat.

A legfrissebb megyei foglalkoztatási adatokról érdeklődtünk a megyei kormányhivatalnál. Többek között arról kérdeztük az illetékeseket, jellemzően milyen szakmák érintettek a szünetelésben, a jelenleg munkát keresők között milyen szakmák vannak többségben, milyen új foglalkozásokat, képzettségeket keresnek a munkaadók, és a munkaügyi központban milyen képzésekkel segítik a munkához jutást jelen helyzetben. Válaszukra hamarosan visszatérünk.

(A borítóképen: Az álláskeresők között többféle szakma képviselői találhatóak, így hegesztők is| Fotó: AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!