helyi piacok

2020.03.04. 16:30

Szakértői tapasztalatcserére gyűltek össze Dél-Borsodban

A legfontosabb cél a helyi piacok fejlesztése, a helyi termékek piacra juttatása.

Forrás: ÉM-archívum

A közelmúltban találkoztak egymással a megyei paktum­irodák munkatársai a „Paktum networking szakértői műhelymunka” keretein belül, hogy megosszák egymással a projektek során szerzett tapasztalataikat. A geleji megbeszélésen az ernyőszervezeti és a helyi paktum működését segítő tapasztalatcsere folyt. A megbeszélésen részt vettek Borsod-Abaúj-Zemplén megye paktumirodáinak munkatársai és projektmenedzserei, hogy tájékoztassák egymást a helyi projektek jelenlegi állásáról, beszámoljanak működési tapasztalataikról és az ernyőszervezeti tevékenység működéséről.

Tállai András államtitkár, országgyűlési képviselő köszöntője után Demeterné Nyeste Erzsébet, Gelej polgármestere ismertette a helyi termékek piacra jutását segítő fejlesztéseket. Mint mondta, a projekt célja a helyi piacok fejlesztése, valamint a helyi termékek – s ezáltal a termelők – piacra jutása, ezzel is elősegítve a község és környéke gazdasági fejlődését.

Negyven kilométerről

– A tervezett árucsarnokba a környék negyven kilométeres körzetéből szállítanak majd árukat a termelők – emelte ki. „A terület jelentős hungarikumokkal, egyedi, hazai termékek széles palettájával rendelkezik” – hangsúlyozta a polgármester.

Az európai uniós támogatás segítségével megvalósuló projekt legfőbb célja a helyi piacok fejlesztése. A mezőgazdaságban megtermelt termékek értékesítését támogató infrastrukturális fejlesztések a helyi őstermelők és vállalkozók nyereségét segítik, munkahelyet teremtve a település lakossága számára. Mint megtudtuk, eddig hatvan olyan vállalkozás van, amely pénzügyi támogatás helyett értékesítési lehetőséget kap a termelői árucsarnokban. A beruházás közvetlenül legalább 24 munkahelyet fog teremteni. Ezt követően Baranyai Krisztina irodavezető és Molnárné Tomi Tünde üzemvezető ismertették a résztvevőkkel a mezőcsáti Kis-Hortobágy Major működését.

Szociális farm

A Kis-Hortobágy (Borsodi Mezőség) területén működik a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének szociális farmja, ahol megváltozott munkaképességű emberek segédkeznek a kecsketartásban, hogy a sajtüzemben elkészülhessenek a háztáji portékák – tudtuk meg. A fejlesztés hatásaként egy olyan márkát alakít ki a Borsodi Mezőségben a Magyar Vöröskereszt, amely erősíti a mezőcsáti térség pozitív megítélését gazdasági és gasztroturisztikai tekintetében egyaránt.

A szakértői műhelymunka Bánné dr. Gál Boglárka megyei közgyűlési elnök zárszavaival ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!