Ingatlan

2020.01.12. 07:00

Idén már a lakásvásárlók is jól járhatnak az árakkal

Tavaly a panellakások voltak a legkeresettebbek, és ez is felverte alaposan az árakat.

Szaniszló Bálint

A csendesebb lakóparkok iránt megnőtt a kereslet

Forrás: ÉKN

A szakértők szerint ugyan 2019 első hónapjaiban több ingatlan adásvételi szerződést kötöttek, mint az előző év azonos időszakában, ám ez a lendület az év folyamán folyamatosan kifulladt. Nyár közepe óta a befektetők helyét fokozatosan a saját célra vásárlók vették át az ingatlanpiacon.

Jól penel a panel

„Ez a változás nem feltétlenül hoz azonnal olcsóbb árakat, de a vevők jobb pozícióba kerülhetnek” – fogalmaz Balogh László. A szakértő szerint a nagyvárosokban a társasházi lakások a legkelendőbbek. A legkeresettebbek 2019-ben a panellakások voltak, amelyek ára dinamikusan emelkedett az elmúlt években, 2020-ban azonban már nem számítanak további jelentős áremelkedésre.

Megyénkben – különösen Miskolcon – az országos átlagnál több panellakás található. Tavaly itt is megfigyelhető volt a panellakások keresettségének növekedése. És ez az árakban is alaposan megmutatkozott. Volt olyan eset, hogy egy hasonló adottságú téglaházban lévő lakás és egy panellakás közül az utóbbi volt drágább.

Persze tavaly népszerűek voltak az új építésű lakások is. Ez többek között az ötszázalékos lakásáfának és annak köszönhető, hogy 2019-ben valószínűleg évtizedes rekordot dönt a megépülő lakások száma.

Divat a lakópark

Miskolcon is a korábbinál több lakópark épült meg, vagy kezdődött meg az építése.

„A magas nagyvárosi lakásárak a környező kistelepülések ingatlanpiacának élénkülését okozták” – mondja a szakértő. Az pedig, hogy júliustól a családi otthonteremtési kedvezményt már a használt lakások esetében is igénybe lehet venni felújítási megkötésekkel, a kistelepülések lakásállományának minőségi javulását is eredményezi.

Az elmúlt évek ingatlanpiaci fejlődése a külföldiek szemében is feltette Magyarországot a nemzetközi lakáspiaci térképre. Idén minden huszadik vásárló volt külföldi a magyar lakáspiacon. Arányuk Budapesten majdnem tíz százalékot ért el, a balatoni ingatlanok pedig főként a Nyugat-Európából érkező vevők között voltak népszerűek – mondta el a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!