beruházás

2019.09.26. 13:00

Eurómilliárdból épül egy új gyár Tiszaújvárosban

A világon a leghatékonyabb és legkörnyezetbarátabb technológia települ Tiszaújvárosba.

Szaniszló Bálint

Tiszaújvárosban bódéváros épül a gyár építésén dolgozó munkások számára

Fotó: Ádám János

Tavaly szeptemberben érkezett egyik mérföldkövéhez a Mol-csoport által Tiszaújvárosba, a Mol Petrolkémia telephelyére tervezett poliolgyár építése: megállapodtak a ThyssenKrupp Industrial Solutions AG képviselőivel abban, hogy a vállalat fogja felépíteni a komplexumot.

Gigaberuházás

Az 1,2 milliárd euróból (mintegy 390 milliárd forintból) megvalósuló beruházás 200 munkahelyet teremt Tiszaújvárosban, a Mol-csoport magyarországi petrolkémiai központjában. Megtudtuk, a magyar kormány 131 millió euróval támogatja a beruházást, amelyet az Európai Bizottság is jóváhagyott.

A poliol-üzemcsoport alapkőletétele – a következő mérföldkő – Varga Mihály pénzügyminiszter, Guido Kerkhoff, a ThyssenKrupp AG vezérigazgatója és Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója jelenlétében pénteken délután lesz Tiszaújvárosban.

Az alkalmazandó technológia korszerűségét jelzi, hogy a poliol gyártása során melléktermékként mindössze tiszta víz keletkezik. A világon ez a leghatékonyabb és legkörnyezetbarátabb technológia a területen – tudtuk meg. A Mol ezzel Kelet-Közép-Európában az egyetlen olyan társaság lesz, amely a kőolaj kitermelésétől kezdve a poliol előállításának minden szegmensében részt vesz.

Sokrétű felhasználás

A poliol a poliuretán alapanyaga, amelyet az ipar szinte minden területén hasznosítanak az építőipartól a bútorgyártáson át az autóiparig, textiliparig.

Az új gyár évente 200 ezer tonna poliolt tervez előállítani, amivel rögtön meghatározó szereplővé válik az 1,4 millió tonnára becsült össz­európai piacon. A gyár várhatóan 2021 második felében kezdi meg működését.

Marcel Fasswald, a ThyssenKrupp Industrial Solutions ügyvezető igazgatója korábban már elmondta, hogy az üzem megtervezése és felépítése várhatóan egymillió mérnök­órát fog igénybe venni, csúcs­időben az építkezésen 4000 ember fog dolgozni.

„A ThyssenKrupp számára ez globális projekt” – mutatott rá, utalva arra, hogy a mérnöki munka nagy részét Németországban végzik el, de a cég Thaiföldről, Kínából és Indiából is hoz szakértelmet a projekthez.

A Tiszaújvárosban félépülő új üzem „magasra teszi a lécet”, amellett, hogy a leg­energiahatékonyabb és -környezetbarátabb megoldással fog rendelkezni, a legautomatizáltabb is lesz a területen belül – mondta az ügyvezető.

Nem ez az első alkalom, hogy a Mol-csoporttal együtt dolgozik a vállalat, 2003-ban együtt építettük fel a dízel­üzemet – emlékeztetett Marcel Fasswald.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!