Helyi gazdaság

2018.05.06. 16:10

A gazdaság fejlesztését szolgáló százmilliárdok

Borsod-Abaúj-Zemplén - Már százmilliárd körüli a nyertes pályázóknak kiutalt összeg.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Már százmilliárd körüli a nyertes pályázóknak kiutalt összeg.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a megyéből – a megyeszékhelyet, Miskolcot is beleértve – a program kezdetekor meghirdetett 18 pályázati felhívásra összesen közel ezer pályázat érkezett be. Az igényelt támogatások értéke megközelítette a 200 milliárd forintot.

Összességében az irányító hatóság valamivel több mint félezer pályázatot talált támogatásra alkalmasnak, és mintegy 121 milliárd forint támogatást oda is ítélt.

Természetesen a már hatályos szerződések száma még nem éri el az ötszázat és a kifizetések száma még négyszáz alatt van, így a kifizetett összeg sem a teljes még, de így is megközelíti a 100 milliárd forintot.

Iparterületek fejlesztése

Mint ismert, a pályázati pénzek elosztásánál alapelvként elsőbbséget élveztek a gazdaság fejlődését célzó pályázatok. Pályázni lehetett ipari parkok, iparterületek fejlesztésére, helyi gazdaságfejlesztésre, társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztésre, vagy a gazdaság fejlesztését és a munkaerő-mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztésre. Fontos szempont volt a foglalkoztatás és az életminőség javítása családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése. A megyében még mindig nagyon sok a korábbi nehézipar vagy a bányászat által felhagyott ipari terület. Ezeknek a hasznos megszüntetését szolgálja a barnamezős területek rehabilitációjáról szóló pályázat.

Minden gazdaságfejlesztési program áttételesen a társadalmi fejlődést szolgálja. De mindezeken túl közvetlenül a társadalmi célok elérése érdekében is több pályázati kiírás született, amelyeket – döntően – az önkormányzatok tudtak igénybe venni.

Ilyenek voltak a települési környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztések, a fenntartható települési közlekedésfejlesztés, az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, a leromlott városi területek rehabilitációja.

Idei pályázati lehetőség a társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok támogatása vagy a helyi identitást és kohéziót erősítő programok támogatása.


Foglalkoztatási paktum

Sokat várnak a megyei önkormányzat vezetésével létrejött Foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési együttműködés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében című programtól. A program keretében ugyanis képzési és foglalkoztatási programok valósulnak meg a közszféra, a gazdasági és civil szféra együttműködésével. A cél, hogy hozzájáruljanak a megyében a népesség megtartásához, az életminőség fenntartásához és a munkaképesség megőrzéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!