Helyi gazdaság

2018.02.13. 16:55

Együtt olcsóbb lakást bérelni

Budapest - Manapság már igazán trendivé vált a lakótársi lét.

Budapest - Manapság már igazán trendivé vált a lakótársi lét.

Az emelkedő ingatlanárak és lakásbérleti díjak nemcsak nálunk, hanem Európa szinte minden nagyvárosában kihívást jelentenek a diákoknak és a bérből és fizetésből élőknek. Ennek következtében egyre népszerűbb trend az összeköltözés, már nemcsak barátok és ismerősök, de olyanok is egy fedél alá költöznek és válnak lakótársakká, akik előtte egyáltalán nem ismerték egymást.

Természetesen az együttlakásnak lehetnek előnyei és hátrányai is, ezért fontos, hogy jól válasszuk meg a lakótársakat, amikor többen bérlünk lakást.

Háromféle

A lakótársi lét háromféle módon is létrejöhet. Van, aki a költségek csökkentése érdekében saját lakásába maga mellé keres bérlőt. Lehet valaki már eredendően bérlői pozícióban, de mivel nagy neki a lakás, ezért keres még lakótársat. És vannak, akik először a megfelelő lakótársat keresik meg, akik hasonló helyen és hasonló elvek mentén képzelik el az együttlakást, és ezután keresik meg közösen a bérelni kívánt ingatlant.

A lakótárskeresők először általában a Facebookon próbálkoznak. A közösségi háló sok mindenre hatékonyan használható, ha gyorsan szeretnénk valami egyszerű dolgot megoldani, de nem feltétlenül a legalkalmasabb eszköz egy ilyen speciális élethelyzet megoldására. A tematikus Facebook-csoportokon keresztül sok embert elérünk, de olyanok is fognak jelentkezni hirdetésünkre, akikről nem tudunk semmit és a leinformálásuk is nehézkes, mert a közösségi médiában sokan csak a legszebb képet mutatják önmagukról. Ráadásul hiába határozzuk meg, hogy kiknek a jelentkezésére számítunk, általában ezt nem veszik figyelembe és olyanok is jelentkeznek hirdetésünkre, akik nem felelnek meg a kritériumoknak.

Hatékonyabb

A Rentingo.com, a lakáskiadás és lakásbérlés hatékonyabbá tételével, valamint lakótárskereséssel foglalkozó magyar startup egy olyan online piacteret működtet, ahol a különböző igényekkel rendelkező lakótárskeresők ellenőrzött környezetben, biztonságosan tudják megtalálni a megfelelő személyt az egy fedél alatt élésre. A Rentingo.com szerint közös lakásbérlés esetén érdemes néhány dologra különös figyelmet fordítaniuk a leendő lakótárs­keresőknek.

Előnyös, ha a lakótárs olyan tudással és készségekkel rendelkezik, amelyeket mi is meg szeretnénk tanulni, illetve el szeretnénk sajátítani. Amennyiben nyelvtanulásunkat szeretnénk elősegíteni, akkor lehetőleg olyan külföldi lakótársat válasszunk, aki anyanyelvi szinten beszéli az általunk tanult nyelvet. Nemcsak rengeteg nyelvóra díját spóroljuk meg így, hanem sokkal hatékonyabban tanuljuk meg az idegen nyelvet, ha azt napi szinten használjuk.

A háztartás vezetésével járó feladatokat – a bevásárlástól kezdve a takarításig – fel lehet osztani egymás között, így több idő jut más tevékenységekre is. Az ember társas lény, így, ha nem barátok költöznek össze, akkor egy jól megválasztott lakótárssal is csinálhatunk számos tevékenységet közösen, a főzéstől kezdve a napi történések, gondok megbeszéléséig.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!