Helyi gazdaság

2013.03.24. 15:38

Ciprusi mentőcsomag - Német pénzügyminiszter: segítség csak a válság okainak megszüntetéséhez adható

Berlin, 2013. március 24., vasárnap (MTI) - Ciprus csak akkor kaphat segítséget az euróövezeti társországoktól, ha a támogatás révén megszünteti a bankválság okait - mondta a német pénzügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban.

Berlin, 2013. március 24., vasárnap (MTI) - Ciprus csak akkor kaphat segítséget az euróövezeti társországoktól, ha a támogatás révén megszünteti a bankválság okait - mondta a német pénzügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban.Wolfgang Schäuble a Welt am Sonntag című lapnak elmondta: a ciprusi vezetés eredetileg azt akarta elérni, hogy a nemzetközi hitelezői trojka finanszírozza a fenntarthatatlanul működő bankrendszert, és hallani sem akart arról, hogy a két legnagyobb ciprusi bank befektetői viseljék a válság terhét, kivéve a 100 ezer euró alatti összegű betétek tulajdonosait, akiknek a pénze az uniós jog alapján betétbiztosítási védelem alatt áll.

A nemzetközi hitelprogramnak azonban csak akkor van értelme, ha "a gyökerénél ragadja meg a problémákat" - mondta a német pénzügyminiszter. Hangsúlyozta: az euróövezeti tagországok meg akarják akadályozni, hogy Ciprus fizetésképtelenné váljon, ez azonban nem változtat a nemzetközi hitelprogram feltételein.

Ciprus "így is meg úgy is nehéz út elején áll", a problémákért pedig csak saját magát okolhatja, hiszen a válság nem a segítség feltételeihez ragaszkodó uniós partnerek makacssága miatt alakult ki, hanem a helyi bankszektor "működésképtelen üzleti modellje" miatt - mondta Wolfgang Schäuble.

Hozzátette: a két legnagyobb ciprusi bank lényegében fizetésképtelen, az ország pedig a bankszektor válsága miatt már 2011 ősze óta nem jut forráshoz a pénzügyi piacokon.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!